Osobe sa invaliditetom neće plaćati carinu na uvoz automobila, imamo još dobrih vesti

Išlo se na to da zakoni o carini, pre svega, budu usklađeni sa zakonodavstvom EU

  • 2

Radna grupa koju čine predstavnici Ministarstva finansija i Privredne komore Sbije našli su način kako da osobe sa invaliditetom budu oslobođene plaćanja poreza na uvoz automobila, iako je nedavno bilo nagoveštaja da će morati da plaćaju carinu na uvoz dvotočkaša. Ipak, prema Zakonu o carini, čije su izmene usvojene krajem decembra, našli su način kako da osobe sa posebnim potrebama oslobode ovog troška.

Osobe sa invaliditetom od februara plaćaju carinu za ortopedska pomagala, i to paprenu!

Uskoro će osobe s invaliditetom bezbedno učestvovati u saobraćaju!

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji u Privrednoj komori Srbije gde su predstavljene Izmene i dopune poreskih i carinskih zakona, išlo se na to da zakoni o carini, pre svega, budu usklađeni sa zakonodavstvom EU. Veliki broj tih izmena tiče se osoba sa invaliditetom.

- Osobe sa invaliditetom će biti oslobođene plaćanja poreza na uvoz motornih vozila, ali je promenjen osnov oslobađanja. On neće biti, kao do sada na osnovu carinskih zakona već na osnovu Sporazuma o Slobodnoj trgovini. Ove osobe će biti oslobođene i plaćanja poreza na uvoz predmeta važnih za obrazovanje, vaspitanje i predmeta koji se tiču poboljšanju društvenog položaja osoba sa invaliditetom  - kaže samostalna savetnica u Ministarstvu finansija Milka Živanović.

Foto: freeimages.com/craig toron Foto: freeimages.com/craig toron

Nedavna najava da će carina na uvoz automobila biti obavezna za osobe s ainvaliditetom, izazvala je veliko nezadovoljstvo udruženja osoba sa invaliditetom, pogotovo što bi ih svaki automobil koštao skuplje više hiljada evra.

Inače, prema Izmenama i dopunama carinskog zakona ukinuto je i oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina donaćih i stranih državljana na lekove za ličnu upotrebu koje primaju iz inostranstva u pošiljkama. Ovom izmenom je izvršeno usklađivanje sa nacionalnim propisima, to jest sa Zakonom o lekovima i medicinskim sredstvima.

(S.Vasić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Don Kihot

    1. februar 2017 | 22:14

    Velikodusni ste ma daj ...to je 5%..sto ih ne oslobodite pdv 19%

  • Vlada

    1. februar 2017 | 22:04

    Ovako samo imucni registruju i uvoze besne automobile

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA