≫ 

Osobe sa invaliditetom od februara plaćaju carinu za ortopedska pomagala, i to paprenu!

- Evropski propisi ne dozvoljavaju takav način uvoza automobila, pa je u okviru seta izmena carinskog zakona, koji se ticao usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom, urađena i ova izmena - kaže izvor iz Ministarstva finansija

  • 9

Osobe sa invaliditetom će od februara morati, kao i svi drugi građani, da plaćaju carinu na nove ili polovne automobile, ortopedska pomagala i rezervne delove za njih. Ovoj kategoriji građana, beneficija je ukinuta novim carinskim zakonom koji je stupio na snagu šestog januara i njome će biti obuhvaćeno oko 600.000 ljudi sa invaliditetom.

Uskoro će osobe s invaliditetom bezbedno učestvovati u saobraćaju!

BOJAN SVIMA POKAZAO ŠTA JE VERA U SEBE: Skok u vodu ga je vezao za invalidska kolica, posle 9 godina borbe stao je na noge (FOTO)

Prema grubim procenama, kupovina automobila će ih, od sada koštati skuplje i za više hiljada evra. Predlagač ovog zakona je, prema saznanjima "Blica" Ministarstvo finansija zbog usklađivanja propisa sa Evropskom unijom.

- Evropski propisi ne dozvoljavaju takav način uvoza automobila, pa je u okviru seta izmena carinskog zakona, koji se ticao usklađivanja sa evropskim zakonodavstvom, urađena i ova izmena. Znamo da nije popularna, ali je morala da se uvede, a svi oni koji su sklopili kupoprodajni ugovor o nabavci vozila do 6. januara u narednih šest meseci moći će bez carine da ih uvezu - kaže izvor iz Ministarstva finansija za "Blic".

Foto: freeimages.com/craig toron Foto: freeimages.com/craig toron

Prema rečima osobe sa invaliditetom Milana Jolovića, Srbija ne može da se poredi sa Evropom u toj oblasti.

- Šokiran sam da su nam uvedene carine na uvoz automobila jer smo mi samo u inostranstvu mogli i da kupimo auto za naše potrebe, jer u zemlji ne postoji proizvođač, ali ni kategorija koja bi ispunila naše specijalne potrebe. Toje za nas bilo veliko olakšanje jer smo štedeli nekoliko hiljada evra - priča on.

Zbog svojih potreba, većina je, kaže, bila prinuđena da kupuje karavane.

Profimedia, Panthermedia Profimedia, Panthermedia

- Ja sam na uvozu mog automobila uštedeo oko 3.000 evra. Da stvar bude gora, kao božićnu čestitku od države smo dobili i carinu na pomagala, a to su kolica, kao i na rezervne delove za njih - ističe Jolović.

U Upravi carina su potvrdili daje došlo do izmene carinskih propisa na predlog Ministarstva finansija.

(Telegraf.rs / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SevernaSvetla

    17. januar 2017 | 07:59

    Ma stoke lopovske, nije im dosta sto nas sve pljačkaju, nego sad se jos i na invalide okomili. Moj deda je izgubio nogu do kuka zbog pogreske lekara, proglašen 80%tnim invalidom, dobio tudju negu, pa mu je nekom naprasnom i neobjasnjenom odlukom ukinuta, i sad jos mora da vraca unazad dobiven novac sto mu je ~80℅ ionako jadne penzije. I sta reći, osim besa i ljutnje?

  • tasko

    17. januar 2017 | 08:02

    Kako ste po pitanju usaglasavanja ovog zakona sa propisima eu toliko azurni ali zato pitanje korupcije i kriminala je takodje jedna od obaveza i to znacajnih medjurim to vam nije bitno bitno je zavuci ruku sto dublje u dzep gradjana koji zive vise nego lose a sto se tice pitanja invalida da ne komentarisemo.ukinuli ste sva prava na ortopedska pomogala preko fonda ovo je vasa s ogromna sramota

  • brana

    17. januar 2017 | 08:21

    A mi smo u Eu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA