≫ 

IZBAČENI NA ULICU: 500 porodica ostaje bez krova nad glavom zbog izmene zakona?!

Ne priznaju stanarsko pravo ako je stečeno udajom, ni rođenima posle 1973. godine

  • 20

Oko 50o porodica koje su životni vek provele u stanovima u svojini drugih građana, u opasnosti je da ostane bez krova nad glavom, upozorava Maja Nešić iz Udruženja građana za zaštitu prava korisnika stanova u zadužbinama.

Ludilo za nagradnom igrom, građani poslali skoro 32.000 pošiljki s računima

Udruženju, koje okuplja zaštićene stanare, kaže, stigle su pritužbe ljudi da su im sudovi neposredno pred donošenje Zakona o stanovanju, u novembru i decembru, u ubrzanim procesima, oduzeli stanarsko pravo po osnovu Zakona iz 1973. godine.

Takva presuda znači ubrzano iseljenje i gubitak prava na stan za preseljenje i otkup, što predviđa novi Zakon o stanovanju - kaže Nešić.

Stanaru ne ostaje ništa drugo nego da se žali, ali je iseljen, bez pardona.

Ovim zakonom definisano je da građanin koji se uselio u stan u društvenoj svojini na osnovu ugovora o zakupu stiče pravo da taj stan koristi za zadovoljenje ličnih i porodičnih stambenih potreba.

Pojedini sudovi su tumačili da je ovim uskraćeno pravo na prenos stanarskog prava na članove domaćinstva, dakle na supruge nosilaca ovog prava i njihovu decu rođenu posle 1973. godine.

U Udruženju tvrde da to nije istina, jer je tek Zakonom iz marta 1990. određeno da zakupci ne mogu steći pravo nad stanom u svojini građana. Najavljuju pokretanje postupaka pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

(Telegraf.rs/Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Titograd

    3. februar 2017 | 08:09

    Celog života bilo su zaštićeni kao medvedi. Stanovali su maltene za džabe u tuđim kućama i stanovima. Ja sam sa sestrom i roditeljima odrastao u 35m2, dok su se oni širili u našoj kući na sprat. Plaćali su stanarinu u visini paklice cigareta. Kuću su ruinirali i iselili su se tek kada su se uplašili da će da se sruši-30 godina nakon što je otac kupio. To je bio socijalizam, pa bi sada da svoje privilegije prenesu i na unučiće. Dosta je bilo grebanja. Izađite iz tuđeg poseda, plaćajte realne stanarine, pravite kuće, dižite kredite, dosta ste živeli na tuđoj grbači!

  • Kos

    3. februar 2017 | 08:15

    Devet godina sam vodio spor sa zasticenim stanarima (muz i zena), cija deca imaju u Beogradu PET stanova, zive u inostranstvu i izdaju svih pet stanova. Nije to sve, fiktivno su prijavljeni cak i unuci na adresu moga stana. Babi i dedi 10 godina sudovi omogucavaju stanovanje u mom stanu jer je Srbija i dalje nasilnicka komunisvicka zemlja !

  • Bella

    3. februar 2017 | 08:01

    Dosta ste uživali u tuđim stanovima. Sad lepo kredit pa kupite sebi stan, kao svi mi ostali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA