Najkontroverzniji čovek koji je rascepao provaliju između SAD i Rusa: Sve o Trampovom savetniku koji je dao ostavku zbog veze sa Putinom (FOTO) (VIDEO)

Dramatična ostavka pratila je izveštaje je da je Tramp bio upozoren da Flin nije bio iskren o ruskoj sagi

  • 4

Još jedan skandal vezan za američkog predsednika Donalda Trampa i njegovu administraciju. Nakon turbulentnog početka svog predsednikovanja zbog niza kontorverznih uredbi koje je potpisao, poslednji događaj koji je u centru pažnje svih medija je ostavka Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina pošto je otkriveno da je lagao o vezama sa ruskim ambasadorom.

Skandal u Beloj kući: Trampov savetnik podneo ostavku zbog tajnih razgovora sa Rusima

Nakon što su sudovi stopirali Trampovu uredbu da obustavi prihvat izbeglica, njegov savetnik za nacionalnu bezbednost bio je priseljen da podnese ostavku posle slanja pomešanih signala od strane Bele kuće, šta će se desiti sa Flinom.

Naime, otkriveno je da je Flin razgovarao sa ruskim ambasadorom u SAD Sergejem Kisljakom o sankcijama koje je odlazeća predsednička administracija Baraka Obame uvela Moskvi, pre nego što je Tramp preuzeo dužnost. Prevario je i potpredsednika SAD Majk Pensa tvrdeći da do tog razgovora nije došlo.

- Na žalost, zbog brzog razvoja događaja, nenamerno nisam informisao potpredsednika Pensa i druge o nepotpunoj informaciji u vezi mog telefonskog razgovora sa ruskim ambasadorom. Iskreno sam se izvinio predsedniku i potpredsedniku, i oni su prihvatili moje izvinjenje - napisao je Flin u ostavci.

Foto-montaža: Tanjug/AP Foto-montaža: Tanjug/AP

Flinova ostavka desila se samo nekoliko sati nakon što je objavljeno da je Ministarstvo pravde upozorilo Belu kuću prošle nedelje da bi Flin mogao biti "ranjiv na ucene" zbog kontakata sa ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom pre inauguracije Trampa 20. januara.

Flin je ranije kazao potpredsedniku Pensu da nije razgovarao sa ambasadorom te zemlje, a takav kontakt bi mogao da bude kršenje američkog zakona, jer običnim građanima nije dozvoljeno da vode spoljnu politiku.

Prema pisanju američkih medija, potpredsednik Majk Pens je, navodno, "pobesneo" jer je dobio uverenja da Flin lično nije razgovarao o sankcijama.

Veruje se da je Flinov poziv prisluškivan i da se na transkriptu tog razgovora videlo da su razgovarali o sankcijama koje je Obama u decembru doneo protiv Rusije, zajedno sa proterivanjem 35 ruskih diplomata, zbog navodne umešanosti u američke predsedničke izbore.

Foto: Guliver/George Frey/Getty Images Foto: Guliver/George Frey/Getty Images

Nakon objavljivanja informacija o vezama sa ruskim ambasadorom, Trampova administracija je saopštila da razmišlja da otpusti Flina zbog ovih kontorvezi. Ipak, Flin je odlučio da "skoči pre nego što ga gurnu" i objavio da podnosi ostavku.

Dramatična ostavka pratila je izveštaje je da je Tramp bio upozoren da Flin nije bio iskren o ruskoj sagi.

Seli Jejts, državni tužilac, koja je smenjena jer se protivila Trampovoj zabrani o ulasku ljudi iz 7 muslimanskih zemalja u SAD, rekla je Beloj kući prošlog meseca da veruje da ih je Flin obmanuo o prirodi njegovih komunikacija sa ruskim ambasadorom. Ona je rekla da Flin može da se stavi u kompromitujući položaj, sa mogućnošću da bude podložan ucenama.

Flinov odlazak predstavlja "otrežnjenje" na početku Trampovog mandata, a istovremeno mogao bi da uspori otopljavanje odnosa sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

List Njujork tajms tvrdi da je Flin prihvatio novac od Rusije tokom njegovog puta u ovu državu 2015. godine. Prema navodima uglednog lista, plaćeno mi je da prisustvuje proslavi TV kuće Rusija danas (Russia Today - RT), a sedeo je tada pored ruskog predsednika Putina.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

CNN piše da nije iznenađenje što je Flin prvi koji je pao sa vlasti, jer je uvek bio jedna od najkotroverznijih ličnosti u Trampovom užem krugu. Njegovi pogledi su viđeni daleko izvan mejnstrima - govorio je o teorijama zavere i davao je anti-islamske izjave. Mnogi su predviđali da će on biti poslednja osoba u sobi predsednika Trampa koja će donositi odluku o ratu i miru.

Problem sa Flinom nisu bili samo njegovi postupci, već njegova uloga u široj priči zbog koje su mediji pristiskali Trampa - zašto je on toliko naklonjen Rusiji i kakve veze su postojale, ukoliko ih ima, između njegovog unutrašnjeg kruga i strane vlade koja je agresivno intervenisala tokom izbora prošle godine.

Rusija je bila jedna od retkih tema koje su otvorile pukotine između predsednika i inače lojalne republikanske većine na Kapitol hilu. Trampov afinitet prema Vladimiru Putinu i neobraćanje pažnje na rusku agresiju, mnogima u Republikanskoj stranci bilo je teško da progutaju. Naročito senatoru Džonu Mekejnu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Što se tiče Rusije, ostavka savetnika američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Majkla Flina je unutrašnja stvar Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Rekli smo sve što želimo da kažemo - rekao je Peskov na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Otpuštanje bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost zbog njegovih kontakata s Rusijom "nije samo paranoja, nego nešto mnogo gore", napisao je na svom nalogu na Fejsbuku predsedavajući komiteta za inostrane poslove gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačev.

- Ili Tramp nije pronašao potrebnu nezavisnost i sateran je u ćošak...ili se rusofobija proširila po novoj administraciji od vrha do dna - naveo je Kosačev.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kako zaključuju vodeći mediji u Americi, ovo je trenutak ranjivosti za Trampa. Američki predsednik moraće da preuzeme korake kako bi ponovo uspostavio kontrolu nad svojim timom za nacionalnu bezbednost, a istovremeno i da pokuša da stvori više poverenja na Kapitol hilu u svoju administraciju. A Flinova ostavka je možda samo događaj koji otvara vrata daljim istragama. 

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Optmista

    14. februar 2017 | 18:05

    Hajde Fline kod Sorosa koji te je i finansirao dosad.

  • Kami

    14. februar 2017 | 16:12

    Pa kad' su siftari kupili pola stejtdepartments u vreme klintona , zasto bi ovi bili bolji, a Rusi imaju i vise love!

  • djole

    14. februar 2017 | 19:13

    Sad i Ameri imaju svoje klovnove!Sad se neko igra sa njima.Sa nas malih,prsli su na velike!Nama samo preostaje da kupimo kokice i zauzmemo mesto u prvom redu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA