Sad je siropusna nedelja, poslednjih 7 dana pred veliki post: Ove stvari nikako ne smete da jedete do ponedeljka!

Ona je pripremnog karaktera i evo šta podrazumeva

  • 10

Veliki post je najvažniji posni period u toku godine. Njegov osnovni zadatak jeste da nas telesno i duševno pripremi za praznik Vaskrsenja Hristovog. Ove godine početak Velikog posta je u ponedeljak, 27. februara.

Celog života postite sredom i petkom, a ne znate da je baš ove srede, 11. januara post STROGO ZABRANJEN!

Sedmica pred početak Velikog posta zove se siropusna nedelja. Ona je pripremnog karaktera i evo šta podrazumeva.

U siropusne dane zabranjeno je jedenje mesa, ali u toku cele ove nedelje možemo da jedemo ribu, beli mrs i jaja, kao i na dan uoči početka Velikog posta kad imamo Bele poklade, posle čega počinje period posta.

Siropusna nedelja poznata je i kao nedelja praštanja, u narodu poznata i kao Sirna nedelja, Bela nedelja. Ona počinje po Mesnim pokladama (19. februara) i traje do Belih poklada (26. februara). Te sedmice se ne posti u sredu i petak, nego se svo vreme mrsi na belom mrsu. U toku čitave nedelje se živi malo opuštenije nego drugih sedmica.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Oko zapisa u šumadijskim selima, gradile su se velike ljuljaške, na kojima se omladina ljuljala, a prisutni narod zabavljao. Zapisi inače predstavljaju važno mesto za selo i ne retko su se oko njih održavali skupovi na kojima se raspravljalo o pitanjima bitnim za budućnost sela.

Veliki post je ujedno i najstroži post i obavezan je za sve hrišćane. U vreme ovoga posta uzdržavamo se od mesa, jaja, sira, mleka, dakle hrane sa životinjskim masnoćama. Vino i ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljem, ali i na dan Svete četrdesetorice mučenika, dok se riba može koristiti samo na Blagovesti i Cveti. Sredom i petkom posti se strogo na vodi.

Foto-ilustracija: Foter/ Un mundo maravilloso Foto-ilustracija: Foter/ Un mundo maravilloso

Prva tri dana prve nedelje Velikog posta se poste posebno strogo. To isto vredi za poslednju nedelju posta koju postimo "na vodi", osim za Veliki Četvrtak na koji razrešavamo na ulje i vino.

Na Veliki Petak se uzdržavamo od jela i pića sve do iznošenja plaštanice, dakle do 3 sata popodne, posle čega se uzima lagan obrok "na vodi". Strogo se posti i Velika Subota kao jedina posna subota u toku godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mara

    22. februar 2017 | 22:21

    A ja pojela kiso kupus sa suva rebarca i butkice,a sta li ce tek meni da bude.....

  • Zabrinut

    22. februar 2017 | 21:26

    Ja sam pojeo juce dve snicle. Nisam znao. Hoce sad nesto da mi bude ? Cega da se cuvam ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA