Neotkriveno crno blago Srbije: Upoznajte čopor pasa koji zarađuje MILIONE (VIDEO)

Porodica Igić ne samo da ih skuplja, već je uspela da napravi svoju "školu" za dresiranje pasa, koji ih pronalaze

  • 1

Vitomir Igić i njegova žena Slavica iz Gornjeg Matejevca kod Niša veliki su zaljubljenici u prirodu i njena bogatsva. Najviše se zanimaju za gljive, fokusirajući se na potragu onih najređih, ali i najvrednijih. Ovo je priča o crnom i belom blagu Srbije - tartufima.

MOŽDA I VI IMATE BLAGO, A NE ZNATE: U Srbiji ih ima na svakom ćošku, a stranci za kg ovih GLJIVA daju - 8.000 EVRA!

Zanimljivi bračni par Igić na svom čarobnom imanju uživa sa jednim neverovatnim čoporom kovrdžavih kuca. U pitanju je rasa Lagoto Romanjolo, a ovaj čopor u sezoni može da pronađe i do nekoliko kilograma ove vredne pečurke, tvrdi Slavica.

Tartufe nije lako pronaći jer se nalaze samo pod zemljom u šumskim oblastima a vrede pravo bogatsvo - do 3000 evra po kilogramu.

- Naša zemlja je prebogata tartufima, ali nažalost u Srbiji je jako teško naći tržište, a izvozne kovete su jako male tako da je za nas njihovo pronalaženje više hobi - kaže Slavica Igić.

Porodica Igić ne samo da ih skuplja, već je uspela da napravi svoju "školu" za dresiranje pasa koji pronalaze ovu skupocenu gljivu.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

- Njih nije lako dresirati da traže tartufe. Tehnika za to ima bezbroj i uglavnom su tajna velikih majstora, ali celokupna filozofija se svodi da pse naučite na miris pečurki i za svaki pronalazak bi ih trebalo nagraditi - tajnovito priča Slavica.

Pored ovih preslatih i umiljatih kuca, Igići imaju i svoj voćnjak. Ovo nije običan voćnjak jer u njenu rastu i uspevaju pistaći, gotovo ceo hetar je pod kasijama i breskvama. Međutim, to nisu obične breskve, jer u sebi umesto košpice sadrže badem, a i kasija ima specifične odlike za razliku od klasične.

Pošto imaju toliko voća, poseduju i svoj sistem za pravljenje jedne od najboljih rakija koju je naša ekipa probala do sada.

Vita i Slavica kažu tajna dobre rakije je u voću, a kako sve to izgleda pogledajte u video prilogu koji sledi:

Daljinac baner

(Jovana Milivojević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • saramakas

    6. mart 2017 | 21:31

    "Međutim, to nisu obične breskve, jer u sebi umesto košpice sadrže badem" E, takvu je moj kum imao u vinogradu i sve od tad zelim da zapatim jednu! Zna li neko koja je to sorta, molim vas ko boga??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA