Zorana Mihajlović otvorila drugi dan Kopaonik biznis foruma: U Srbiji imamo infrastrukturni bum

Drugi dan Kopaonik biznis foruma je posvećen programu realizacije reformi u Srbiji - razvoju infrastrukture, restrukturiranju javnog sektora i pametnom rastu

  • 2

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je izjavila danas na Biznis forumu na Kopaoniku da je vrednost aktuelnih infrastrukturnih projekata skoro devet milijardi evra, što pokazuje da u Srbiji imamo pravi infrasturkturni bum.

Srpski Davos izaziva ogromno interesovanje: Nastavlja se 24. Kopaonik biznis forum, dolazi Vučić

- U narednih nekoliko godina Srbija treba da bude prešpartana koridorima - istakla je Mihajlović otvarajući drugi dan Kopaonik biznis foruma.

Do kraja godine biće završen putni Koridor 10 ili eventualno početkom 2018. godine, rekla je Mihajlović. Ona kaže da će biti zavšen i autoput Obrenovac – Preljina od 103 km.

- Imaćemo i ''Autoput mira'' Niš – Merdare – Priština i do kraja godine biće završena projektna dokumentacija - navela je Mihajlović.

Kopaonik biznis forum je drugog dana otvoren plenarnom sednicom Razvoj infrastrukture i restrukturiranje javnog sektora bez fiskalnog pritiska. Drugi dan je posvećen programu realizacije reformi u Srbiji - razvoju infrastrukture, restrukturiranju javnog sektora i pametnom rastu.

Ministarka građevinarsta, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović kaže da je mnogo kompanija zainteresovano za koncesiju za Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Imamo mnogo faza dok ne budemo došli u situaciju da kažemo "da, ovo je koncesionar koga želimo na Aerodromu". Želimo nekoga sa kime možemo da radimo da se Aerodrom, izdigne u smislu investiranja, za šta je potreban veliki novac - rekla je Mihajlović za N1. Pojasnila da imovina aerodroma ostaje vlasništvo države.

Ministarka je kao važno istakla i da se smanji čekanje na granicama za drumski, teretni i železnički teretni saobraćaj, te da se na tome radi sa Svetskom bankom.

- Prosečno se čeka kada se radi o železničkom transportu između tri pa nekada i osam, devet sati na granici. To znači da niko nema interes da ide preko Srbije - rekla je Mihajlović i dodala da u maju počinju radovi na pruzi Beograd - Budimpešta.

Duž Koridora 10 izgrađeno 55 fabirka i manjih ili većih pogona zahvaljući tome što je zaživeo novi Zakon o planiranju i izgradnji i da je prosečno vreme izdavanja građevinske dozvole šest dana.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Do pre četiri godine se čekalo u proseku nekoliko meseci, a u pojedinim delovima Srbije i po nekoliko godina. Broj građevinskih dozvola u 2016. u odnosu na 2012. godinu je povećan za 60 odsto.

- Umesto 47. mesta na listi Svetske banke da budemo među prvih 20 najkasnije do 2020. godine, a vladin Akcioni plan predviđa do 2020. da budemo i među prvih 15 zemalja - rekla je Mihajlović.

Takođe je dodala da će biti sprovedena i reforma katastra, koja je komplikovana i teška, kako bi se uredila zemljišna administracija, da će biti završeno ozakonjenje bespravnih objekata. Mihajlović kaže i da bi do kraja godine trebalo da bude završen proces konverzije zemljišta.

- Počinjemo ove godine još jednu reformu, putarske privrede koja mora da se podigne na noge, jer država ne može više da pravi anekse na ugovore iz 1992. godine. Hoćemo modernu putnu privredu - naglasila je Mihajlović.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA