Nakon minuta ćutanja usledio je "minut buke": Brisel zavijen u crno na godišnjicu terorističkih napada (FOTO) (VIDEO)

Nakon minuta ćutanja, predviđen je "minut buke" na stanici metroa, kada će vozovi, tramvaji i autobusi stati, a vozači pokazati da "nisu zaboravili, ali da prkose mržnji i teroru"

  • 2

Brisel danas obeležava prvu godišnjicu bombaških napada Islamske države u tom gradu, a jutros je, tačno u 7:58 sati, minutom ćutanja odata pošta žrtvama na aerodromu Zaventem gde je pre tačno godinu izveden prvi napad.

 

ABDESLAM, KUAČI, EL BAKRAUI: ISIS za bombaške napade namerno bira BRAĆU. Evo zbog čega (FOTO)

 

Kako je predviđeno, minut ćutanja biće održan i u 09:11 sati na stanici metroa u briselskoj četvrti Molenbek gde se na današnji dan u drugom napadu razneo bombaš-samoubica.

 

U dva samoubilačka bombaška napada 22. marta 2016. godine u Briselu su ubijene 32 osobe, a više od 320 ljudi je ranjeno.

 

Minut ćutanja na aerodromu, gde su bombaši-samoubice Ibrahim El Bakraui i Nadžim Lahraui ubili 16 ljudi, jutros je predvodio belgijski kralj Filip sa kraljicom Matildom, u prisustvu stotina članova porodica žrtava i spasilaca, prenosi AFP.

 

Foto: Tanjug / AP

Foto: Tanjug / AP

 

Kraljevski par će se potom podzemnom železnicom odvesti do Molenbeka, evropskog kvarta u Briselu gde se Bakrauijev brat Kalid razneo u prepunom vozu u 09:11 sati, usmrtivši još 16 ljudi.

 

Međutim, nakon minuta ćutanja, predviđen je "minut buke" na stanici metroa, kada će vozovi, tramvaji i autobusi stati, a vozači pokazati da "nisu zaboravili, ali da prkose mržnji i teroru", kako je najavilo briselsko saobraćajno preduzeće.

 

Foto: Tanjug / AP

Foto: Tanjug / AP

 

Tako, ocenjuje francuska agencija, Belgija ovom ceremonijom pokazuje kako "srce Evrope prkosi terorizmu".

 

Kralj i kraljica će tokom dana svečano oktriti novi memorijalni kompleks u kvartu u kom se nalaze sedišta institucija EU.

 

Foto: Tanjug / AP

Foto: Tanjug / AP

 

Kasnije će se deca iz škola u Molenbeku, četvrti u kojoj živi veliki broj muslimana i odakle potiču mnogi napadači, sastati sa ljudima koji su preživeli napade kako bi pokazala solidarnost sa njima.

 

Potom će stanovnici Brisela održati tri marša i na kraju se susresti na Trgu La Burs koji je pretvoren u memorijalni kompleks prekriven cvećem posle prošlogodišnjih napada.

 

Na kraju će briselski simbol - statua dečaka pod nazivom Maneken Pis, biti obučena u vatrogasnu uniformu kako bi se time odala pošta naporima spasilačkih službi.

 

Tačno godinu dana nakon dvostrukog bombaškog napada u belgijskoj prestonici, ta zemlja je i dalje pod visokim merama bezbednosti sa trupama koje patroliraju ulicama i upozorenjima na nove opasnosti od povratnika džihadista Islamske države iz Iraka i Sirije.

 

 

 

Istražitelji navode da je napade 22. marta 2016. u Briselu izvela mreža koja stoji i iza napada izvedenih u Parizu novembra 2015, po nalogu Islamske države.

 

Pogledajte video:

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Teslina naslednica

    22. mart 2017 | 10:07

    " Sve ste nam uzeli, cast i dostojanstvo, pa sta nije jasno kada sutra neko s' maskom, do zuba naoruzan neki ocajnik u gradskom, da cuje se glasno digne sve u vazduh"!

  • CH

    22. mart 2017 | 11:21

    Da li je neko nekada odao pocast zrtvama zlacina koje su napravili belgijanci.Naerno malo b.Licemerni olosi . . .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA