≫ 

Upravo je počeo Bregzit, više nema povratka: Tereza Mej potpisala pismo za izlazak, ovo je odgovor EU (FOTO) (VIDEO)

Britanska premijerka Tereza Mej potpisala je pismo, upućeno predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, u kojem obaveštava Evropsku uniju o nameri Britanije da napusti taj blok

  • 2

Pismo sa potpisom britanske premijerke Tereze Mej o pokretanju Bregzita lično je uručio stalni predstavnik Velike Britanije u EU Tim Barou predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku. Ovim činom formalno je započet izalazak Velike Britanije iz Evropske Unije.

Istorija će dobro zabeležiti 29. mart 2017: Od danas Evropa više nikada neće biti ista! (FOTO)

Premijerka Tereza Mej potpisala je pismo, upućeno predsedniku Evropskog saveta Donaldu Tusku, u kojem obaveštava Evropsku uniju o nameri Britanije da napusti taj blok, objavio je Rojters. Britanska agencija navodi da je došla do fotografije pisma.

Pismo je Tusku lično uručio stalni predstavnik Velike Britanije u EU Tim Barou. Mej je, takođe, obavestila parlament o pismu.

- Danas na snagu stupa demokratska odluka naroda Ujedinjenog Kraljevstva da izađe iz Evropske unije. Ovo je istorijski trenutak u kojem nema povratka nazad - rekla je premijerka pred parlamentom.

Ona je pozvala Britance da ostanu jedinstveni kako bi se osigurali najbolji mogući dogovor za svoju zemlju. Britanija će, kako je dodala, ostati posvećen partner Evrope.

Tusk je na svom Tviter nalogu napisao da posle devet meseci Ujedinjeno Kraljevstvo napušta EU.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Aktiviranjem člana 50 Lisabonskog sporazuma pokreće se izlazak Britanije iz Evropske unije nakon 44 godine članstva i otpočinju pregovori za koje se očekuje da će trajati dve godine.

Nakon zvanične najave početka Bregzita, započinju pregovori između Velike Britanije i 27 zemalja-članica Evropske unije. Glavno pitanje pri tom glasi: koliko Britanci moraju da plate za razvod? Već sada se spominje suma od 60 milijardi evra koju Brisel želi da ispostavi kao račun Velikoj Britaniji.

U nacrtu dokumenta kojim će lideri Evropske unije danas odgovoriti na formalno obaveštenje iz Velike Britanije o početku izlaska iz EU stoji obećanje da će ostati jedinstveni tokom "konstruktivnih" pregovora o Bregzitu, prenosi Rojters.

Rojters je navodi da je nacrt odgovora Brisela prikazan samo nekoliko sati pre obaveštenja koje treba da stigne iz Londona i da su lideri Unije obećali da će jedinstvenim nastupom pokušati da umanje nesigurnost kod građana i poslovnih ljudi zbog otpočinjanja procesa izlaska Britanije iz evropskog bloka. Takođe, piše da će Britanci morati da ostanu u Uniji do 2022. godine.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Rojters navodi da se u nacrtu ne pominje mogućnost propasti pregovora za koje su zakoni EU predvideli period od dve godine i nepostizanja sporazuma o Bregzitu. Navodi se da je uklonjen deo teksta iz ranijeg nacrta u kojem je pisalo da će EU biti spremna za opciju "izostanka dogovora", iako sama Unija ne bi takvu opciju želela.

Pogledajte video poslanika i premijerke Mej u parlamentu:

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Imenjak

    29. mart 2017 | 13:59

    A di cemo mi kad se to ugasi ovako razvijeni i zasticeni

  • cko33

    29. mart 2017 | 14:07

    A da objavite da su Skoti izglasali referendum odvajanje od UK za sledecu ili 2019 godinu ne smete?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA