≫ 

Provokacije se nastavljaju: Severna Koreja ispalila neidentifikovani projektil u Japansko more

Pjongjang lansirao raketu uoči sastanka Trampa i Sjia

  • 6

Severna Koreja je ispalila raketu u Japansko more, saopštilo je Ministarstvo odbrane Južne Koreje, javio je AFP.

Ozbiljne pretnje Kim Džong Una: Napašćemo vas nuklearnim oružjem bez upozorenja! (VIDEO)

- Severna Koreja je lansirala neidentifikovani projektil u Japansko more iz istočne luke Sinpo - navelo je ministarstvo u saopštenju.

Ako bi se potvrdilo da je u pitanju raketa, to bi bilo najnovije takvo lansiranje od strane Pjongjanga i podstaklo bi međunarodnu zabrinutost u vezi vojnih ambicija izolovanog severnkorejskog režima, navodi AFP.

Inače, ovo lansiranje rakete desilo se uoči sastanka američkog i kineskog predsednika, Donalda Trampa i Si Ðinpinga, tokom kojeg je planiran razgovor o vršenju dodatnog pritiska na Severnu Koreju da napusti program razvoja naoružanja.

Lansiranje je potvrdila i američka Pacifička komanda navodeći da je Severna Koreja ispalila balističku raketu srednjeg dometa sa svoje istočne obale, u blizini grada Sinpo, preneo je AP. Kako se navodi, veruje se da je u pitanju u balistička raketa srednjeg dometa KN-15.

Raketa je letela oko 60 kilometara od istočne luke Sinpo, navodi se u saopštenju Kancelarije komiteta načelnika štabova oružanih snaga Južne Koreje, preneo je Rojters.

Foto: Tanjug/AP/KRT Foto: Tanjug/AP/KRT

Govoreći o prvobitnim procenama južnokorejske vojske o lansiranju rakete, zvaničnik Seula, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da je moguće da je lansiranje izvršeno zbog održavanja američko-kineskog samita, ali i kako bi se proverile raketne sposobnosti Pjongjanga.

Lansiranje rakete osudio je Japan, a premijer te zemlje Šinzo Abe smatra da su moguće da će Severna Koreja nastaviti sa "provokativnim akcijama".

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje je, takođe, osudilo lansiranje rakete ocenivši da ono predstavlja "otvoren izazov" za niz rezolucija Saveta bezbednosti UN koje se odnose na nuklearni i balistički program Pjongjanga.

Seul je sazvao sastanak Nacionalnog saveta bezbednosti i obećao da će "snažno odgovoriti" ukoliko se provokacije nastave.

Američki državni sekretar Reks Tilerson saopštio je da su SAD "dovoljno govorile o Severnoj Koreji, te da na tu temu više nemaju komentara".

Daljinac baner

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA