≫ 

OTKRIVAMO: Da li će u Srbiji poskupeti hrana i struja zbog najnovije Trampove odluke

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić tvrdi da ni jedna zemlja ne može biti imuna na kretanja u svetu, pa ni Srbija, pogotovo što, kako kaže "Trampova politika može odvesti svet u različitim pravcima"

  • 8

Nakon američkog raketnog napada na Siriju, ruska rublja je danas potonula najviše među glavnim svetskim valutama, jer je, kako ocenuju analitičari, time izbrisana nada u poboljšanje rusko-američkih odnosa pod administracijom Donalda Trampa. Uporedo je cena nafte na svetskim tržištima porasla, što, ako se sukobi nastave, može rezultirati ozbiljnim poremećajima kursa dinara kod nas - čak dovesti i do inflacije!

Samo 30 sekundi nas deli od Trećeg svetskog rata! Bombe su bačene na bure baruta, katastrofa se približava (VIDEO)

(UŽIVO) Upravo počinje Treći svetski rat?! Amerikanci raketama pogodili samo 23 mete od 59, Rusi se pitaju gde su ostale (FOTO) (VIDEO)

Naime, usled najnovijih događaja, cene akcija, kako na evropskim, tako i na moskovskoj berzi su pale, ali su zato cene obe vrste nafte skočile na maksimum za samo mesec dana.

Porasle su i cene zlata, ali i vrednost evra na valutnim berzama (trenutna cena zlata porasla na 1.266 dolara, dok je na valutnim berzama evro porastao na 1,0650 dolara, funta je skočila na 1,2463 dolara, a dolar je pao na 110,55 jena).

Šta ovo znači za Srbiju?

Nije nemoguće da nestabilnost na Bliskom istoku ne izazove posledice i po našu ekonomiju, smatraju stručnjaci. Ako nafta nastavi da poskupljuje, Srbija može biti u velikom problemu jer je uvozi. To dalje povlači cene hrane i struje.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić tvrdi da ni jedna zemlja ne može biti imuna na kretanja u svetu, pa ni Srbija, pogotovo što, kako kaže "Trampova politika može odvesti svet u različitim pravcima".

- Zbog raketnog napada na Siriju u političkom i vojnom smislu imamo jednu veliku neizvesnost i u ekonomskom smislu. Ne bi me čudilo da sutra bombarduje obližnji Iran i Severnu Koreju. Ako se zaustavi na ovome, ne mora da bude poremećaja na našem finansijskom tržištu, ali ako se sukobi nastave i prerastu u pravi rat, nafta i druge robe će dalje da poskupljuju, a kako smo mi veliki uvoznik nafte, može doći do kretanja kursa dinara tako da slabi prema dolaru, pa samim tim i prema evru - ističe Savić, koji još kaže da je trećina duga naše države u dolarima zbog čega bi i javni dug mogao da naraste.

Printskrin: Youtube / Istinomer Printskrin: Youtube / Istinomer

Ako sukobi između Amerike i Sirije eskaliraju, isti scenario očekuje i ekonomista Aleksandar Stevanović, ali to ne vidi kao nužan ishod.

- Ako dođe do ozbiljnijeg sukoba u Siriji, cena nafte će vrtoglavo da skoči, to će da pogura inflaciju, a inflacija će da poremeti dinar. Lično ne vidim da će doći do nastavka sukoba, ali i ako se desi, Narodna banka može da reaguje raznim merama da to spreči. I najlošije privrede mogu da imaju stabilan kurs ako centralna banka vodi pravovremenu politiku - objašnjava Stevanović.

Printskrin: Youtube/RTV Panonija Printskrin: Youtube/RTV Panonija

Ključnu ulogu Narodne banke u kreiranju kursa vidi analitičar tržišta Saša Đogović koga, u ekonomskom smislu, ne brine preterano ispaljivanje tomahavka na aerodrom sirijske vojske u provinciji Homs.

- Kod nas na devizni kurs evra prema dinaru utiče to da li postoji poverenje investitora da ulažu u našu zemlju, a ono trenutno postoji, kao i to da li su prinosi od raznih ulaganja veći na drugim svetskim tržištima, ili stabilniji. Zato kada su investitori nedavno masovno pohrlili ka američkom tržištu sa povećanjem kamatne stope FED-a, naša banka nije spuštala kamatnu stopu. Upravo osluškujući strana tržišta, trudi se da zadrži interesovanje investitora jer je evidentno da živimo u neizvesnom vremenu - zaključuje Đogović.

Daljinac baner

(Slađana Vasić - s.vasic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BOZA ZEMUNAC

    7. april 2017 | 15:54

    Sve će poskupeti,i ovako i onako.

  • Keka

    7. april 2017 | 16:36

    Kod nas jaja vec poskupela !!!

  • CVeki

    7. april 2017 | 21:20

    Ma vidim ja da u zadnje vreme ovaj Tramp,nešto čačka oko našeg dinara.Biće da je on kriv za našu bedu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA