Posle klizišta izronilo prelepo jezero: Čudo u Srbiji koje i dan-danas traje (FOTO)

Žitelji Zavoja preselili su se u Pirot i okolinu

  • 1

Zavojsko jezero je jedno od najlepših i najčistijih veštačkih akumulacija u našoj zemlji. Iako nije najbezbednije za kupače, zbog svoje prelepe i čiste vode i prirodnog okruženja, privlači pažnju turista tokom čitave godine. 

STRAH OD PROKLETSTVA: Sveto drvo palo, niko ne sme da ga pomeri!

Jedno od najlepših jezera na svetu sada je unakaženo i zagađeno đubretom i leševima (VIDEO)

Ohridskom jezeru preti katastrofa: Horor i sa albanske strane, svi u strahu da će izgubiti turiste (FOTO) (VIDEO)

Prostire se ispod same Stare planine, na 15 kilometara od Pirota. Nastalo je 1963. godine, kada je veliko klizište napravilo prirodnu branu, koja je kasnije nadvišena izgradnjom veštačke brane.

Tako je zahvaljujući urvinskom materijalu, prirodnoj katastrofi, istina na štetu starosedelaca, ali na radost ribara i ljubitelja prirode stvoreno prelepo planinsko jezero.

Ovo jezero na Staroj planini nema uređene plaže niti posebne turističke sadržaje, ali je uprkos tome, ili baš zbog toga, pravi biser i rezervoar modrozelene, besprekorne planinske pijaće vode.

Zbog strmih obala kupanje se ne preporučuje, a na nekoliko divljih plaža u vodu se ulazi na vlastitu odgovornost.

Foto: Wikipedia/Suradnik:Bonč Foto: Wikipedia/Suradnik:Bonč

Tu ne postoji nijedna fabrika, niti bilo koji drugi zagađivač jer je desetak sela uzvodno od akumulacija gotovo pusto.

Jezero je dugačko je oko 17 kilometara, nalazi se na nadmorskoj visini od 612 m, prostire na površini – 5,53 kvadratnih kilometara. Maksimalna dubina jezerske vode iznosi 60 metara, a dužina obalske linije oko 40 kilometara.

Pruža se od brane Zavoj do sela Pakleštica, gde je i početak akumulacije.

Žitelji Zavoja preselili su se u Pirot i okolinu. Po završetku radova na hidrocentrali "Zavoj", jezero je ponovo napunjeno 1989. godine.

Upravo besprekorna čistoća i prelepa priroda su razlozi zbog kojih ovde tokom leta dolaze mnogi zaljubljenici u prirodu, pecanje, ali i oni koji vole da šetaju po okolini.

Poslednjih godina sve je više posetilaca iz cele Srbije, ali i susedne Bugarske, pa i iz zapadnoevropskih zemalja.

Foto: Wikipedia/Geologicharka Foto: Wikipedia/Geologicharka

Iz akumulacije se proizvodi struja, a voda se do agregata u Pirotu vodi tunelom, probijenim ispod planine, dužine 10 kilometara.

Dugoročnim planovima akumulacija je predviđena za vodosnabdevanje dva miliona žitelja ovog dela Srbije, ali i za povećanje proizvodnje električne energije, prevođenjem viškova bujičnih voda Toplodolske reke.

Na dnu jezera su ostala sela Zavoj, Mala i Velika Luknja, koja su potopljena 1963. godine, kada se u kanjon Visočice sručilo ogromno klizište i zaustavilo reku. Bilo je to četvrto po veličini klizište u ondašnjoj SFRJ, zapisali su hroničari.

Upravo ono je neimarima dalo ideju da se ovde sagradi brana. A uprkos tome što je izuzetno opasno, jezero svakog leta ima svoje kupače.

Pogledajte zašto ovo jezero privlači pažnju turista iz celog sveta: 

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Što ja?

    12. april 2017 | 06:24

    Još uvek nisu zabranili vožnu čamcima na benzinski motor a obećano je.Jezero se zagađuje a nadležni ćute!!!Da uzmu pare za dozvole ribolovcima to naravno znaju!O prilaznim putevima da i ne govorim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA