≫ 

Novo poskupljenje goriva za 10 dana! Evo koliko će litar sada koštati

Najcrnje prognoze kažu da bismo do kraja godine mogli da očekujemo novu turbulenciju na tržištu nafte

  • 32

Cena barela nafte u svetu diktira njen skok i u Srbiji, gde stručnjaci očekuju da će u roku od samo dve nedelje dostići poskupljenje od najviše 5 dinara po litru!

Gorivo na pumpama na auto-putu skuplje nego u gradu: Evo zašto se to dešava i kako je moguće

Porast cene sirove nafte na svetskom tržištu koji se beleži od 23. marta i koji je do 11. aprila iznosio 11,2 odsto, neće dovesti do dramatičnog povećanja cene goriva na srpskim pumpama, ocenio je danas generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislav Mićović.

On je kazao da se trend rasta cene sirove nafte Brent sa 50,56 dolara po barelu kolika je bila cena 23. marta, na 56,23 dolara koliko je juče zabeleženo, u Srbiji tek osetilo prethodnih sedam dana kada je gorivo na pumpama poskupelo za dinar do 1,5 dinara po litru i da se za toliko može očekivati da cene porastu narednih nedelju dana.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

- Porast cene sirove nafte će se sigurno odražiti na cene na pumpama u narednih nedelju dana u Srbiji, ali ne govorimo o nekim dramatičnim promenama, već najviše za dva do tri odsto - rekao je Mićović.

Prema njegovim rečima, ukoliko cene sirove nafte u narednom periodu budu išle naniže, cene goriva na pumpama u Srbiji će takođe ići na dole, jer, kako je naglasio, u Srbiji postoji dosta snažna tržišna konkurencija i niko sebi ne može da dozvoli da drži cene na visokom nivou i time smanji prodaju na svojim benzinskim stanicama.

- Tržišna konkurencija sve to dovodi na svoje mesto - rekao je Mićović.

On je naveo da je tržište Srbije kao i sva tržišta u Evropi pod uticajem međunarodnog kretanja cene na svetskom tržištu nafte i da ih je nemoguće izolovati od tih uticaja.

Prema njegovim rečima, nemoguće je predvideti kako će se kretati cena sirove nafte i da li će trend rasta biti nastavljen.

On je podsetio da je maloprodajna cena naftnih derivata u Srbiji sačinjena od dva dela, odnosno od cene koja pripada kompanijama i dela koji država zahvata, a koji je 55 odsto i koji ide direktno u budžet i na njega kretanje cene nafte na svetskom tržištu ne utiče.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Tako benzin BMB 98, koji je prošlog petka koštao 151 dinar po litru, juče se u proseku prodavao za skoro 154, a u narednih deset dana poskupeće na više od 156 dinara. Cena Evrodizela će u istom periodu sa 150 dinara skočiti na 155.

Pumpadžije kažu da poskupljenje goriva diktira cena barela nafte na svetskom tržištu, koja je skočila zbog novih ratnih dejstava u Siriji.

Najcrnje prognoze kažu da bismo do kraja godine mogli da očekujemo novu turbulenciju na tržištu nafte, te da će gorivo prebaciti projektovanu vrednost od 160 dinara po litru.

- Poskupljenje je počelo u petak i do današnjeg dana sve vrste goriva su poskupele za dva do tri dinara. Gorivo u Srbiji će poskupeti još dva i po do tri dinara u narednih dest dana i tu će se završiti skok cena - rekao je za Informer vlasnik jedne od benzinskih stanica u Srbiji.

U Udruženju naftnih kompanija Srbije (UNKS) smatraju da neće biti drastičnijeg porasta cene nafte, ali da će, ukoliko se to i dogodi, Vlada Srbije reagovati i spustiti akcize.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gedza

    12. april 2017 | 10:14

    Zasto gorivo nije pojeftinilo kada je pala cena barela u svetu? Imamo cene na nivou razvijenih i bogatih zemalja a zarade minimalne i za zemlje treceg sveta.

  • ...........

    12. april 2017 | 10:42

    Imamo najskuplje i najgore gorivo u regionu!

  • Bojan

    12. april 2017 | 09:04

    Kod nas gorivo poskupljuje i kad barel pada i kada raste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA