Amerikanci predlažu konačno rešenje za rat u Siriji: Postoji samo jedan jedini način da se agonija prekine

Oni predlažu da se Sirija podeli na kontrolne zone, na sličan način kao što su SSSR, SAD, Velika Britanija i Francuska posle Drugog svetskog rata podelile Nemačku

  • 23

Od početka rata u Siriji 2011. godine poginulo je 400.000 ljudi, oko 12 miliona Sirijaca je izbeglo, a sukobima se ne nazire kraj. Stručnjaci američke Korporacije "Rand", bliske američkom ministarstvu odbrane, veruju da su našli rešenje, prenosi švajcarski "Blik".

Tramp uzvraća udarac Rusiji: Putin podržava "zlu osobu" u Siriji, Asad je životinja

Oni predlažu da se Sirija podeli na kontrolne zone, na sličan način kao što su SSSR, SAD, Velika Britanija i Francuska posle Drugog svetskog rata podelile Nemačku.

Korporacija "Rand" predlaže da se Sirija decentralizuje i podeli na sledeće kontrolne zone.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Područje od zapadne obale sve do Deir ez-Zora, izuzev Rake, kontrolisale bi vlada u Damasku i Rusija.

- Područje, koje je Turska 2016. oslobodila u okviru Operacije "Štit Eufrat" i provincija Idlib potpale bi pod kontrolu Turske.

- Južno područje u Daari - na granici sa Izraelom - takođe bi kontrolisala opozicija, koju "Rand", međutim, detaljnije ne definiše.

- Veliki deo severne Sirije kontrolisale bi Sirijske demokratske snage, koje čine kurdske milicije, a kojima rukovode SAD.

- Naftna područja Raka i Deir ez-Zor bile bi stavljene pod međunarodnu upravu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Strah od novih talasa izbeglica

Nemačka Savezna akademija za bezbednosnu politiku analizirala je moguće posledice podele. U radnom dokumentu upozorava da homogena podela sirijskog stanovništva nije moguća i da bi ona izazvala nove talase izbeglica.

Moguće posledice su i novi politički problemi, kao i podsticanje novih težnji ka secesiji. Kurdi, Irak, Liban, Jemen, Libija, kao i regioni u Persijskom zalivu u kojima dominiraju šiiti našli bi se u iskušenju da teritorijalno rešavaju političke probleme. Podela ne može da donese dugoročnu stabilizaciju, smatra akademija.

Foto: Edlib Media Center/AP/Tanjug Foto: Edlib Media Center/AP/Tanjug

"Podela u punom jeku"

Neki posmatrači, međutim, ocenjuju da je podela Sirije već u punom jeku. Ruska “Nezavismaja gazeta" navodi da je do 20 američkih tenkova već premešteno iz Jordana u Siriju kako bi izvukli prozapadno orijentisane opozicione grupe iz obruča islamističkih boraca.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Na jugu Sirije je očigledno u toku operacija radi stvaranja tampon-zone, koja će biti stavljena pod kontrolu Jordana - baš kao što je tampon-zona na severu zemlje bez najave dodeljena Turskoj. Podela Sirije je u punom jeku - citira moskovski list ruskog orijentalistu i vojnog stručnjaka Anatolija Nesmijana.

Foto: Profimedia/Zuma Press - News Foto: Profimedia/Zuma Press - News

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Retardi

    13. april 2017 | 09:19

    Vaaaauuu kakav inteligentan plan!Pa obo moze samo americki mozak da smisli!Unistimo zemlju iznutra pa je posle rasparcamo i podelimo plen i to pred ocima celog sveta u ime svojih ne skrivenih interesa?!Unistavanje tudjih drzava i okupacija su legalni zbog svojih interesa?Mislim da su Hitlera zbog toga ubili a plan da se Sirija podeli na 4 zone kao Nemacka poske 2 sv.rata bi mogao da se primeni jedino na Ameriu kao zemlju najvecih ratnih zlocinaca.Podeliti je na Rusku,Kinesku,Severno Korejsku,Meksicku,Iračku i naravno srpsku teritoriju koja mora biti barem velicine Teksasa i Kalifornije,Floride i Dzordzije da bi izjednacili vrednost tek juzne Mitrovice a za ostatak Kosmeta bi morali da nam daju sve sto imaju i optje beznacajno naspram jedne jedine crkvice koja se nalazi u Srbiji.Idioti americki!

  • Ccc

    13. april 2017 | 09:05

    A sto ne bi ameriku podelili???deo rusiji deo americi...deo kubi...

  • Jeretik

    13. april 2017 | 09:18

    Kako se nisu setili da Rusima daju kontrolne zone i u Avg, Iraku , Libiji , Kosovu , .........., mozda zato sto su to oni vec okupirali , pa da ne dele .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA