Delegacija Kine u poseti Novom Sadu

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je sastanku sa visokom političkom delegacijom Komunističke partije NR Kine, na čelu sa članom Politbiroa Centralnog komiteta ove partije Džangom Čunsianom, koji je upriličio predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović

  • 0

Na sastanku je zajednički ocenjeno da je visok nivo političkih odnosa Srbije i Kine koji su uspostavili najviši državni organi obe zemlje, stvorio najčvršće temelje za unapređenje saradnje u različitim oblastima. Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je rekao da se često kaže da su u grupi NR Kine sa državama Centralne i Istočne Evrope „16+1“ mnoge države partneri i saradnici, a da je Srbija i iskreni prijatelj Kine.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da je i Novi Sad veoma zainteresovan da se dogovori najviših organa Kine i Srbije realizuju uspešno i na lokalnom nivou. Upoznao je goste sa činjenicom da Novi Sad karakteriše međunacionalna tolerancija i izvestio prisutne o planovima da javne oznake u Novom Sadu, pored drugih stranih jezika, budu ispisane i na kineskom, što je ocenjeno kao veoma bitno za buduće turiste iz Kine.

Igor Mirović je naglasio da je Narodna Republika Kina značajan i pouzdan partner Srbiji, naročito u velikim infrastrukturnim projektima, kao što je izgradnja pruge Beograd-Budimpešta, koja će, složili su se sagovornici, imati važan uticaj na ekonomski razvoj Vojvodine, kroz koju većim delom i prolazi.

Pored toga, Igor Mirović i Džang Čunsian potvrdili su da je veoma važna saradnja i na regionalnom nivou, koja doprinosi učvršćivanju ukupnih odnosa dve države. Visoki gost iz Kine naglasio je da je današnja poseta Pokrajinskoj vladi i usledila zato što je AP Vojvodina važna, s obzirom na njenu vitalnost za dalji razvoj saradnje. Sa time se složio i predsednik Pokrajinske vlade i izneo da AP Vojvodina poslednjih meseci intenzivno radi na daljem učvršćivanju međuregionalne saradnje sa kineskim provincijama Guangdong i Hajnan. Konstatovano je da je bitno da se zajedno odaberu projekti na kojima će se sarađivati, kao početna tačka i za buduće aktivnosti.

Foto: Promo Foto: Promo

U razgovoru je posebno bilo reči o unapređenju privredne i trgovinske saradnje, učešću kineskih kompanija u projektu Fruškogorskog koridora, a kao oblasti u kojoj bi se ta saradnja mogla realizovati spomenuta je poljoprivreda, posebno stočarstvo.

Pored toga, istaknuto je da će vizna liberalizacija i uvođenje direktne avionske linije Beograd-Peking doprineti i razvoju turizma, a ova privredna grana u razgovoru je posebno apostrofirana kao veoma perspektivna.

Na sastanku su bili prisutni i potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica i šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini AP Vojvodine Milenko Jovanov.

Džang Čunsian je najavio da će tokom posete Srbiji imati i sastanak sa predstavnicima kineskih kompanija koje posluju u našoj zemlji i da će sa njima razgovarati o svim ovim temama i pozvao predstavnike AP Vojvodine u uzvratnu posetu Kini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA