≫ 

Dve osobe poginule ispred biračkog mesta u Turskoj: Kurdi pravili haos!

Građani Turske danas se na referendumu izjašnjavaju o ustavnim promenama

  • 0

Najmanje dve osobe su poginule danas u tuči koja je izbila ispred biračkog mesta u jugoistočnoj provinciji Dijarbakir tokom referenduma, javlja Anadolija.

Da li će Erdogan postati novi Ataturk? Dan D za Tursku, građani na referendumu odlučuju o sudbini države (FOTO)

Turska novinska agencija izveštava da je svađa između dve porodice završila smrtnim ishodom u školskom dvorištu škole u selu na jugoistoku Turske, gde se danas glasa na referendumu.

Za sada se ne zna šta je bio uzrok svađe, izveštava Anadolija, dok agencija Dogan izveštava da je uzrok "neslaganje u političkim stavovima". Jedna osoba je prebačena u bolnicu, dok su dve osobe privedene posle incidenta.

Inače, građani Turske danas se na referendumu izjašnjavaju o ustavnim promenama, kojima bi se proširila ovlašćenja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Biračka mesta otvorena su u 7.00 sati ujutru na istoku zemlje, dok će u ostatku Turske glasanje početi u 8.00 sati ujutru, a biračka mesta biće zatvorena u 17.00 časova po lokalnom vremenu. Turski državljani u inostranstvu već su glasali, preneo je Rojters.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ishod referenduma mogao bi da ima širi uticaj na sve aspekte budućnosti Turske i da Erdoganu obezbedi još 12 godina na vlasti. Erdogan očekuje pobedu na referendumu, tvrdeći da istraživanja pokazuju da ustavne reforme podržava između 55 i 60 odsto glasača.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kurdski ekstremisti ubili su jednog pripadnika obezbeđenja, a drugog ranili u napadu na vozilo u kome se nalazio zvaničnik iz vladajuće Stranke pravde i razvoja iz distrikta Muradije, na jugoistoku Turske, saopštili su danas bezbednosni izvori.

Do napada je došlo pred današnji referendum o ustavnim promenama, kojima bi se proširila ovlašćenja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, preneo je Rojters. Neimenovani bezbednosni izvori navode da su napad izveli militantni pripadnici zakonom zabranjene Kurdske radničke partije (PKK) tokom noći, u provinciji Van, na jugoistoku zemlje.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- U nedelju, mislim da će biti veoma jasan ishod u korist onih koji su za - rekao je on u intervjuu za tursku televiziju.

Ukoliko pobedi na referendumu, Erdogan će imati ovlašćenje da postavlja ministre, a čitava birokratija biće centralizovana u njegovoj predsedničkoj palati.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA