≫ 

Skandal u Hrvatskoj: Iz biračkog spiska izbrisano 67.500 Srba

- Hrvatski Zakon o prebivalištu ne dozvoljava mogućnost da jedan građanin ima dva prebivališta, na primer, jedno u Hrvatskoj, drugo u Srbiji, ali u tom zakonu postoje i izuzeci na koje se policija ne obazire i tu nastaje problem - kaže za Tanjug predsednik SNV-a Milorad Pupovac

  • 17

U Hrvatskoj je u poslednje vreme, primenom Zakona o prebivalištu, sa biračkog spiska izbrisano čak 67.496 građana srpske nacionalnosti.

- Hrvatski Zakon o prebivalištu ne dozvoljava mogućnost da jedan građanin ima dva prebivališta, na primer, jedno u Hrvatskoj, drugo u Srbiji, ali u tom zakonu postoje i izuzeci na koje se policija ne obazire i tu nastaje problem - kaže za Tanjug predsednik SNV-a Milorad Pupovac.

Pri izmeni tog zakona, objašnjava Pupovac tražili smo da se to ne odnosi na one koji su u postupku povratka, koji su podneli zahteve za obnovu ili za stambeno zbrinjavanje, koji su na radu ili školovanju izvan Hrvatske.

Oduzimanje prava glasa Srbima u Hrvatskoj je samo jedno u nizu prava koja se uskraćuju ovoj nacionalnoj manjini, a Pupovac kaže da je porast desičarenja loš kontekst i loša pretpostavka za ostvarivanje prava srpske nacionalne zajednice.

Prema podacima hrvatskog Ministarstva uprave, u koje su imale uvid "Večernje novosti", u Sisačkoj županiji sa biračkog spiska izbrisano je 10.000 Srba, u Karlovačkoj 8.677, u Šibensko-kninskoj 6.436 Srba, Zadarskoj 6.207, u Požeško-slavonskoj 5.222, a u Ličko-senjskoj 5.099 Srba.

U nekim gradovima, poput Knina, više Srba je izbrisano sa spiska nego što ih je na spisku ostalo, a slično je i u Pakracu, Lipiku, Gračacu i na Plitvičkim jezerima. U Voćinu je, na primer, sa spiska izbrisan 1.161 građanin srpske nacionalnosti, a ostalo ih je svega 300.

Do masovnog brisanja Srba došlo je i u mestima gde je broj Srba koji su ostali nešto veći od onih koji su izbrisani, poput Vojnića, Dvora, Donjeg Lapca. Brisani su Srbi u Glini, gde su nekada bili većinski narod, kao i u Petrinji, a u Vukovaru je izbrisano 3.573 Srba.

Statistika pokazuje da danas u Hrvatskoj živi samo 186.000 Srba, što je 67,91 odsto manje od 581.663 Srba, koliko ih je 1991. godine bilo u Hrvatskoj.

Broj Srba u Hrvatskoj stalno se smanjuje, pa su brojna mesta gde su prije rata živeli Srbi danas bez ijednog stanovnika.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Crkvica na brijegu..

    17. april 2017 | 10:54

    Zasto skandal?Ja zivim u Novom Sadu a ne u Dvoru na Uni..Zakon je jasan,nitko meni ne brani ni osobnu ni putovnicu ako ja to zelim."Skandal"je sto smo mi otisli,a ni lokalni Hrvati se nisu vratili,a nema radnih mesta ni stanovnistva...

  • Splićo

    17. april 2017 | 10:45

    Nije to nikakav skandal, već provođenje regulative EU. Fiktivno prijavljeni građani RH, neovisno o etničkom podrijetlu brišu se s biračkih popisa, jer su prijavljeni u drugim zemljama. Nitko ne može biti istodobno prijavljen na dva različita mjesta, jer se time krš zakon i ostvaruju dvostruka prava na štetu države.

  • Beduin

    17. april 2017 | 12:00

    U cemu je problem? Ako sam ja kao Hrvat izbrisan s tog popisa jer sam prijavljen, zivim i radim u drugoj drzavi, u cemu je problem. U dvije rijeci, to se zove pravna drzava. Po meni, zakon je uredu. Tko sam ja da s druge strane svijeta krojim sudbinu onih koji u HR zive? Odluka je na pojedincu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA