Ekonomske koristi NATO članstva Crne Gore

Nakon ratifikacije Protokola o pristupanju NATO-u u američkom Senatu i potvrde potpisom Predsednika Trampa , Crna Gora uskoro postaje punopravni član NATO-a. Sigurnost i stabilnost biće velika prednost članstva u Alijansi, ono će ubrzati evropske integracije, doprineti prosperitetu zemlje, kao i Zapadnog Balkana generalno

  • 1
Foto: Promo Foto: Promo

Ulaskom u ekskluzivni klub od 29 zemalja, članstvo u NATO doneće pozitivan ekonomski rejting Crnoj Gori i s tim povezane nove investicije i mogućnosti za razvoj.

U izazovnim vremenima za svetsku ekonomiju kada se veliki investitori teško odlučuju za tržišta u razvoju, zemlja čija je ekonomija visoko zavisna od direktnih stranih investicija, kroz članstvo u NATO šalje jak signal sigurnosti i stabilnosti koji će doprineti privlačenju novog vitalnog kapitala. Primer ovakvog pozitivnog uticaja imamo i kod suseda Crne Gore, gde možemo videti dinamičan ekonomski razvoj i rast stranih investicija koje Albanija doživljava od ulaska u NATO.

Sigurnost postaje sve veći faktor u izboru destinacija za odmor i ulaskom u NATO, Crna Gora dodaje značajnu vrednost svom turističkom brendu. Nestabilnost u Turskoj i istočnom Mediteranu otvaraju velike mogućnosti za privlačenje turista koji dolaze iz Zapadne Evrope i u potrazi su za novim destinacijama. Imajući u vidu da turizam doprinosi do 20% BDP-a zemlje, ovo znači otvaranje značajnog broja novih radnih mesta, jačanje preduzetništva, kao i generalno održivog ekonomskog razvoja.

Oportuna geopolitička pozicija u Mediteranskom basenu ojačana statusom NATO članice omogućiće Crnoj Gori da u potpunosti valorizuje značajne kapacitete u marinskoj i brodskoj industriji. Luke će postati atraktivnije za velike igrače u ovim industrijama. To će motivisati rast lokalnog klaster biznisa koji će na brojne načine moći iskoristiti pozicioniranje Crne Gore kao regionalnog transportnog i kargo centra. Sve to će doprineti diversifikaciji ekonomije koja je prioritet našeg održivog ekonomskog prosperiteta.

Foto: Promo Foto: Promo

Članstvo u NATO-u biće snažan signal finansijskim tržištima i otvoriće mogućnost da se Crna Gora pozicionira i kao regionalni finansijski hab. Crna Gora već dugo ubira benefite korištenja evra kao valute, tome možemo dodati novu vrednost uvođenjem MIFID i PSD evropskih regulativa za finansijske transakcije. Time bi se tržište otvorilo ka brojnim mogućnostima globalnog financijskog tržišta. Na ovaj način Crna Gora će biti u poziciji da ponudi nova znanja i mogućnosti zaposlenja talentovanim mladim ljudima, a tako se i suočava sa odlivom mozgova, sveprisutnim i gorućim problemom našeg regiona.

Ekonomsko državljanstvo u ovom kontekstu može otvoriti nove mogućnosti. Ubrzan rast privatnog bogatstva, posebno u rastućim ekonomijama, povećao je broj i interes bogatih pojedinaca za većom mobilnošću. Pretpostavlja se da je ekonomsko državljanstvo tržite čija vrednost ide do 3 milijarde evra.

Crna Gora kao mediteranska zemlja, ojačana sa NATO članstvom povezanim imidžom sigurnosti i stabilnosti, može postati veoma atraktivna destinacija za državljanstvo kroz investicije. Omogućujući državljanstvo bogatim pojedincima za investicije koje bi kreirale nove poslove može biti značajan izvor prihoda za ekonomski prosperitet zemlje.

Stabilnost i strateška politika države neophodan su uslov ekonomskog razvoja. U samo jednoj deceniji od obnove nezavisnosti Crna Gora je strateškim i efikasnim liderstvom uspela da se pozicionira kao lider u evroatlantskim integracijama na Zapadnom Balkanu.

Članstvo u NATO-u prestižno potvrđuje uspeh opredeljenja crnogorske vlade ka evroatlantskim integracijama kao prioritetnom imperativu razvoja Crne Gore.

NATO članstvo zasigurno obezbeđuje ne samo značajne koristi za sigurnost već i ekonomske koristi. A Crna Gora biće u poziciji da valorizuje te benefite za dinamičan održiv razvoj koji će pozitivno uticati i na Zapadni Balkan u celini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA