≫ 

Sve o Marin Le Pen, favoritu za predsednika Francuske: Tvrdi da je Kosovo srpsko, podržava Putina i trn je u oku Evropi!

Stranka je pod vođstvom njenog oca imala nešto više od 4% podrške, a ona je za samo pet godina uspela da dobije preko 27% podrške naroda i tako svoju stranku učini najjačom u Francuskoj 2015. godine

  • 3

Kampanja za predsedničke izbore u Francuskoj polako se bliži kraju, a u nedelju će građani ove zemlje imati priliku da izaberu novog predsednika svoje republike. Skorašnje ankete su pokazale da na pobedu mogu da računaju samo četiri kandidata, od toga je samo jedan član jedne od dve vodeće partije u Francuskoj. Definitivno najradikalnija među njima po svojoj politici i oštrim stavovima je Marin Le Pen liderka Nacionalnog fronta, koji je poznat kao ultradesničarska stranka. Ona ne prestaje da šokira Evropu i svet, a njena popularnost iz godine u godinu sve je veća, što najbolje to da je 2014. godine njena stranka imala čak 27% podrške.

Počelo odbrojavanje za najvažnije izbore u Evropi: Marin Le Pen želi da pokori Francusku, ali ovaj kandidat postaje sve popularniji (FOTO)

Marion Ane Perin Le Pen rođena je 1968. godine u poznatoj porodici kao najmlađa od tri ćerke, a otac joj je poznati francuski političar i osnivač Nacionalnog fronta Žan Mari Le Pen.

Njen otac se protivi Evropskoj uniji, a zalagao se za ograničavanje imigracije u Francusku, veća ulaganja u odbranu, cenzuru kulture, uvođenje smrtne kazne i evroskepticizam. Optužen je i osuđen šest puta za ksenofobiju i antisemitizam. Ono što malo ljudi zna u Srbiji je da je Le Pen je počasni građanin Zemuna.

Njena porodica je preživela bombaški napad kada je bomba ekplodirala na stepeništu ispred njihovog stana 1976. godine.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Diplomirala je 1992. godine, a kao advokat je radila do 1998. godine. Udavala se i razvodila dva puta i ima troje dece. Od 2009. godine je u vezi sa Luisom Alioutom, političarem Nacionalnog fronta.

Politikom počinje da se bavi od 1998. godine u stranci svog oca. Iste godine poslala je članica regionalnog parlamenta u središnjoj pokrajini Il de Frans, a od 2004. godine je članica Evropskog parlamenta.

Od 2003. godine u svojoj 35 godini postaje član predsedništva stranke. Uspela je da 2011. godine pobedi na stranačkim izborima i da postane predsednica Nacionalnog fronta.

Stranka je pod vođstvom njenog oca imala nešto više od 4% podrške, a ona je za samo pet godina uspela da dobije preko 27% podrške naroda i tako svoju stranku učini najjačom u Francuskoj 2015. godine.

Marin Le Pen se sklonila od preterano radikalnih stavova svog oca kako bi dobila veću podršku biračkog tela, a od 2015. godine sa ocem je u javnoj svađi. Tada je preduzela drastične korake kada je suspendovala njegovo članstvo u stranci.

Marin Le Pen i njen otac Žan-Mari. Foto: Tanjug/AP Marin Le Pen i njen otac Žan-Mari. Foto: Tanjug/AP

– Mislim da on ne bi više trebalo da govori u ime Nacionalnog fronta – rekla je Marin le Pen na francuskog televiziji iTele.

Kandidovala se za izborima 2012. godine kada je dobila 17,90% glasova. Između 2011. i 2015. godine magazin Time ju je uvrstio na listu 100 najuticajnijih ljudi.

Ona važi za jednog od najjačih kandidata i na ovim predsedničkim izborima. Istraživanja pokazuju da će ona osvojiti najviše glasova u prvom krugu, ali da bi mogla da izgubi u drugom. Ta mogućnost je verovatnija ako joj protivnik bude Emanuel Makron, koji je više centristički orjentisan.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Iako za nju kažu da je Nacionalni front učinila otvorenijim i liberalnijim u odnosu na period kada je njen otac bio predsednik, za mnoge su njeni stavovi i dalje previše radikalni.

Olabavila je stavove što se tiče prihvatanja istopolnih brakova u Francuskoj, privata abortus i odbacuje smrtnu kaznu iz stranačke platforme.

Međutim, mišljenje o EU, ilegalnoj migraciji i NATO-u ostalo je isto. Javno je istakla da će joj ako pobedi na ovim izborima Francuska biti na prvom mestu i da će sama odlučivati o svojoj spoljnoj politici, nevezano od NATO i EU.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Poznata je po tome što se ne libi da javno osudi politiku EU i SAD zbog grešaka na Bliskom istoku, kao i njihov stav prema Rusiji. Zalaže se za izlazak Francuske iz NATO-a ističući da se Nacionalni Front još od prvog dana protivio članstvu u ovoj organizaciji.

Otvoreno podržava politiku ruskog predsednika Vladimira Putina, a nedavno je imala priliku i da ga poseti u Moskvi i da sa njim porazgovara.

- Da, divim se Vladimiru Putinu, njegovoj pribranosti u uslovima kada mu EU nameće novi hladni rat. Osim toga, predsednik Putin je vratio osećaj ponosa jednoj godinama ponižavanoj velikoj naciji. Izuzetno poštujem i njegov ekonomski patriotizam – rekla je liderka najjače francuske ultradesne stranke.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Oštro kritikuje način na koji se njena zemlja bori sa ilegalnim migrantima ističući da vlast ne ulaže dovoljno napora da ovo pitanje reši i da postoje konstantna pasivnost po ovom pitanju i potčinjenost stavovoma EU. Čak je napisala i otvoreno pismo gde jasno iznela svoje stavove.

Na jednom od svojih predizbornih skupova u Parizu okrenula se i ka našoj zemlji i tom prilikom je istakla da je Kosovo „sveta srpska i hrišćanska zemlja koja je poslednja brana stvaranju nove Islamske države u Evropi“.

– Prema Srbima je načinjena ogromna nepravda devedesetih i Evropa je dužna da tu nepravdu ispravi – izjavila je Le Penova.

Foto: Profimedia, AFP Foto: Profimedia, AFP

Ona je godinama aktivno radila na lobiranju za srpske interese kada je reč o Kosovu i Metohiji, ali i Republici Srpskoj i Republici Srpskoj Krajini, i na taj način stekla ogromno poštovanje srpskog naroda u Srbiji, ali i dijaspori, prenose Agencije.

Kada je o njoj reč Francuska je podeljena, a zemlji se održavaju protesti protiv nje, gde demonstranti ističu da će ako ona pobedi nestati osnovne slobode. Čak i pojedini evropski lideri poziviju da se za nju ne glasa, jer bi u tom slučaju Francuska bila sledeća koja bi mogla da pokrene pitanje istupanja iz EU.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ing.Milos Djonovic

    20. april 2017 | 08:55

    Podrzavamo je.

  • Lazar

    21. april 2017 | 21:07

    Podrzavamo je u potpunosti!Ovo je jedini politicki kandidat van Srbije koji ovako moze da govori za srpski narod!Zivela La Pen!

  • Milorad

    21. april 2017 | 13:25

    samo jako i napred LePen.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA