Solarijumi od sada samo za punoletne: Evo kada stupa na snagu ZABRANA za mlađe od 18

Upotreba solarijuma trebala bi do kraja 2017. godine da bude zabranjena mlađima od 18 godina, najavljuju iz Ministarstva zdravlja

  • 0

Solarijum je Svetska zdravstvena organizacija svrstala u prvu grupu kancerogena, a već je zabranjen u Australiji i Brazilu.

Njena slika pokazuje kako "samo" 10 minuta solarijuma može da bude smrtonosno (FOTO)

Ova lepotica potrošila je silne pare da bi umrla u jezivim mukama! (VIDEO)

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko kaže da će zabrana solarijuma za mlađe od 18 godina biti regulisana podzakonskim aktima - pravilnikom.

- Pre donošenja Zakon o sanitarnom nadzoru već smo planirali formiranje radnih grupa za izradu segmenata koji regulišu upotrebu solarijuma. Očekujemo da do kraja godine sve bude prihvaćeno kroz organe Republike Srbije - rekao je Vicko na konferenciji za novinare povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv melanoma. - Euromelanoma 2017.

Zamenik predsednika Udruženja dermatovenerologa Srbije Dušan Škiljević kaže je nastanak melanoma kod mladih od 18. do 29. godina posledica UV zračenja u solarijumu.

Oko 3.348 slučajeva melanoma u Evropi je posledica solarijuma.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Istraživanja sprovedena u četiri srednje škole u Srbiji pokazala su da 38 odsto srednjoškolaca bilo bar jednom u solarijumu, a da su neki od njih počeli tamo da odlaze sa 13 godina.

- Oko osam odsto srednjoškolaca kaže da je više od 30 puta bila u solarijumu što je ogromna količina zračenja - kaže Škiljević.

Godišnje u Srbiji od melanoma oboli više od 500 ljudi, a njih 200 u trenutku postavljanja dijagnoze već ima metastaze.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA