≫ 

Za izbeglice nema mesta u Japanu: Do sada su odbili 99 odsto migranata!

Vladini zvaničnici kažu da se najveći broj aplikacija izbeglica odbija jer migranti pokušavaju da uđu u Japan iz ekonomskih razloga, a ne da bi izbegli konflikte

  • 19

Japan je do sada odbio više od 99 odsto izbeglica koje su pokušale da dobiju azil u toj zemlji, primivši tokom 2016. godine samo 28 ljudi. I to je povećanje u odnosu na 2015. godinu i to za jednu izbeglicu.

NIJE ŠALA: U Japanu je nestašica nečega čega u Srbiji ima u izobilju

Japan je tokom prošle godine imao najveći broj aplikanata sa statusom izbeglice ikada - 10.910, što je povećanje za 3.315 u odnosu na prethodnu godinu. Mnogi koji se bave pravima izbeglica smatraju da Japan, kao jedna od najbogatijih ekonomija na svetu, ima humanitarnu dužnost d aučini više, pogotovo kada se zna da im se populacija smanjuje.

Japan je visoko homogeno društvo i tradicionalno je skeptično prema migrantima.

- Ovde vam ne plaćaju studije, ne pomažu vam da vraćate kredite i ne omogućavaju socijalno stanovanje - rekla je za AFP jedna od malobrojnih izbeglica u Japanu, anonimno. - Prepušteni smo sebi samima, moramo sami da se borimo.

- Nama sa crnom kožom, malo je teže. Ponekad kada sednem u vozu, neki Japanci menjaju mesta.

Oko 30 odsto migranata koji žive u Japanu navelo je da je bilo malttretirano zbog toga što su stranci, pokazalo je vladino istraživanje.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Japansko stanovništvo ubrzano stari i predviđa se da će ih do 2060. godine biti manje za 40 miliona odnosno da će ih biti 87 miliona. Danas u Japanu živi 127 miliona ljudi.

Vladini zvaničnici kažu da se najveći broj aplikacija izbeglica odbija jer migranti pokušavaju da uđu u Japan iz ekonomskih razloga, a ne da bi izbegli konflikte i rat.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Izvor: independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA