Violinista (22) se udavio na putu do Evrope: Prepoznali su ga jer je i dalje čvrsto grlio ono što mu je bilo najdraže (VIDEO)

Turska obalska straža je pronašla telo mladića kako čvrsto drži svoju violinu, a porodica je bila očajna kada je dobila vest o njegovoj pogibiji

  • 1

Mladić Baris Jagzi (22) je želeo da dođe u Belgiju kako bi studirao muziku. Krenuo je put Evrope na krijumčarskom brodu koji je potom potonuo u Egejskom moru. Mladić se udavio, a telo su prepoznali po tome što je i dalje čvrsto grlio svoju violinu.

Violinista održao dirljiv koncert u opkoljenom Mosulu: Prkosno je svirao dok su u daljini odjekivale eksplozije (VIDEO)

Njegova porodica je bila zabrinuta kada je čula da je brod potonuo u Egejskom moru, a majka nije mogla da stupi u kontakt sa svojim sinom. Turska obalska straža je pronašla telo mladića kako čvrsto drži svoju violinu, a porodica je bila očajna kada je dobila vest o njegovoj pogibiji.

- Prepoznali smo ga po slikama. On je voleo svoju violinu toliko da nije hteo da je pusti ni kada se udavio. Ne znam zašto je krenuo tim brodom. Pretpostavljam da više nije imao nikakvu nadu - rekao je njegov brat Sengiz Jazgi.

U očajničkom pokušaju da dođe do Evrope, Baris se ukrcao na izbeglički brod kao i više od milion muškaraca, žena i dece pre njega. Brod je potonuo 23. aprila i poginulo je najmanje 16 ljudi, uključujući i dvoje dece, a preživele su samo dve žene.

Baris je bio najmlađi od devetoro braće u svojoj kurdskoj porodici, a već je u tinejdžerskim godinama počeo da otkriva strast prema violini. Njegova smrt zaprepastila je njegove bliske prijatelje u Istanbulu i širom Turske, prenosi Independent. Bivša devojka koja nije želela da bude imenovana je rekla da su i njegovi školski drugovi "još uvek u šoku".

- Nikada nije bio najbolji u klasi. Bio je agresivno dete u školi i izvan nje, a kada je nekoga voleo bio je u stanju da sve učini za tu osobu - rekla je ona.

Njegov talenat za muziku je bio i više nego očigledan, a pored violine svirao je i gitaru i pisao svoje pesme.

- Bio je čovek koji je znao šta hoće. Rekao mi je da želi da se osamostali zajedno sa svojim bratom, na šta sam mu rekla da je to dobra prilika. Nismo ni pomislili da će ovako da završi. Mogao je da ima dobar život samo da se nije ukrcao na taj brod - rekla je ona.

Baris je svirao po kafićima i ulicama Istanbula, a radio je brojne poslove za novac, čak je držao i časove muzičkog. Sanjao je da postane profesor muzičkog obrazovanja. Počeo je da uzima časove engleskog jezika, misleći da će mu to pomoći da dobije vizu za Evropu. Međutim, pošto nije imao posao, osiguranje, a ni novac, nije ispunjavao uslove koji su potrebni za dobijanje vize.

Printskrin: Youtube/Caner SIRMAÇ ENSEMBLE Printskrin: Youtube/Caner SIRMAÇ ENSEMBLE

On je već prošle godine krijumčarskim brodom došao do Grčke, ali se nije dobro uklopio u tamošnje okruženje, prenosi Independent.

Vratio se u Tursku samo nekoliko sati pre izbijanja puča protiv Redžepa Tajipa Erdogana.

- Čim se vratio pokajao se. Rekli smo mu da ostane tu gde je, da ne pokušava ponovo da ode jer je previše opasno. Upoznao je krijumčare koji su mu nudili prevoz do Grčke na malom brodu. Prvo je odbio, ali se potom predomislio - rekao je njegov brat.

Porodica dugo nije znala šta se sa njim dešava, a onda su čuli za nesreću na moru. Brat je pozvao obalsku stražu, ali niko nije mogao jasno da ga identifikuje jer nije sa sobom imao ličnu kartu.

Međutim, kada su rekli njegovom bratu da jedan od stradalih dečak sa violinom svi su znali da je u pitanju Baris. Violinista je sahranjen u Istanbulu, a muzičari su svirali neku od njegovih originalih kompozicija.

Više njegovih fotografija pogledajte OVDE.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA