Akademik Đorđević povukao potpis sa peticije o Darvinu: Bio sam u zabludi

Peticija je uzburkala javnost u Srbiji, a čini se da su "tačku na raspravu" stavili profesori sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu

  • 7

Akademik Antonije Đorđević povukao je svoj potpis sa peticije kojom se traži revizija izučavanja teorije evolucije u našim školama i na fakultetima.

Bogoslovski fakultet se umešao u pitanje Darvinove teorije evolucije, i stavio tačku na raspravu!

SANU otkriva koliko je akademika ZAISTA protiv Darvinove teorije evolucije (ANKETA)

DARVIN PODELIO SRPSKE NAUČNIKE: U polemiku se uključili i lekari

- Obaveštavam vas da sam peticiju za reviziju izučavanja teorije evolucije potpisao u zabludi o njenoj prirodi i svrsi, te da stoga povlačim svoj potpis - navedeno je u pismu koje je akademik Đorđević u utorak poslao Ministarstvu prosvete, Odboru za obrazovanje Skupštine Srbije, Predsedništvu SANU i senatima univerziteta.

Đorđević, koji je i profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, nije želeo da za Danas komentariše razloge ovog poteza.

On je u kratkom telefonskom razgovoru rekao samo da je do ponedeljka bio na putu van Beograda i da je čim se vratio, u utorak zvanično povukao svoj potpis sa peticije i o tome obavestio pomenute institucije.

Podsetimo, pre nekoliko dana Ministarstvu prosvete, Odboru za obrazovanje, predsedništvu SANU i univerzitetima predata je peticija za reviziju izučavanja teorije evolucije, koju su potpisali akadamici, naučni savetnici i profesori univerziteta, 61 doktor nauka, pet magistara nauka i pedeset lekara specijalista.

Među potpisnicima su i 24 inženjera, 19 profesora srednjih škola, 14 filozofa, filologa i sociologa, 25 diplomiranih pravnika i ekonomista, pet farmaceuta i hemičara, osam umetnika, pet novinara i pet sveštenika.

Uz peticiju, u koju je "Danas" imao uvid, navedena je molba da institucije kojima je dostavljena ozbiljno razmotre činjenice navedene u objašnjenju peticije i, kako piše, "srazmerno značajnoj ulozi u našoj državi i društvu doprinesu realnom sagledavanju i usaglašavanju navedenih činjenica".

Foto: Wikipedia/Jappalang Foto: Wikipedia/Jappalang

Peticija je uzburkala javnost u Srbiji, a čini se da su "tačku na raspravu" stavili profesori sa Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu, koji su istakli da inicijative za "slične revizije" ne mogu poteći od grupe građana, bez obzira na njen sastav, već samo od same nauke.

- Put za ovakvu reviziju je dugačak i dobro utaban viševekovnom naučnom praksom koja je i omogućila naučni progres u čijim blagodetima danas ponekad uživamo, a zove se naučni rad - navodi se u pismu.

Kako se još navodi, svaki od potpisnika ima priliku da prilježnim naučnim radom, na "osnovu mnoštva 'dokaza' koje su naveli na dve štampane strane, postulira novu teoriju koja će, ukoliko stekne odobrenje naučne zajednice, zameniti teoriju evolucije".

- No, pošto je put (željene) revizije naučnih teorija samo jedan (tj. gore pomenuti), zaobilaznice i prečice (u vidu peticija) moraju se, naravno, bezuslovno odbaciti - navode profesori.

Potpisnici ističu da je teorija evolucije jedina trenutno naučno prihvaćena teorija koja objašnjava razvoj života na Zemlji.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Danas)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Šah mat

    11. maj 2017 | 14:16

    Убедили га да му је чукундеда био мајмун, да му не би одузели звање. Тако је и Љиљана Чолић морала да поднесе оставку јер је еволуциони лоби јак. А само се ваде на научне радове, јер они одлучују да ли ће бити прихваћен научни рад, а сваки против теорије еволуције ће одбацити без обзира на доказе, као што су и досад одбацивали. Сама теорија еволуције је ненаучна јер је експериментално недоказива, а не постоје ни фосили претпостављених прелазних облика. Заснована је само на машти, те према томе представља врсту религије односно догму. И то догму која инквизицијском методом одбацује сваки супротан став, мишљење и доказ.

  • Dejan Bajić

    11. maj 2017 | 14:02

    Gospodu se pomolimo za oproštaj grehova naših. Bez sveopšteg pokajanja nemamo niti cemo imati svetlu buducnost.Bez Sv.Justina Popovica.Svetog Vladike Nikolaja i svih Svetih iz roda nasega u školama nasim osudjeni smo da nestanemo kao narod.SLAVA GOSPODU!!!!

  • Vitez

    11. maj 2017 | 14:24

    Divno!!!!! Kakvi pritisci zbog jedne bezvezne engleske teorije majmunizma!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA