Užičanin transplantacijom organa spasao tri života: Niko nema tako veliko srce kao naše Užice!

Život bez dijalize i straha za tri čoveka omogućio je samo jedan koji je imao veliko srce. Zahvaljujući njegovoj porodici, obavljene su transplatacije bubrega i jetre

  • 1

Doniranje organa je znak humanosti, solidarnosti i plemenitosti, kojom jedna osoba iskazuje svoju želju i nameru da nakon smrti donira bilo koji deo tela radi produženja tuđih života.

Ministar zdravlja potvrdio: Najteži bolesnici u Srbiji dobijaće organe za samo 72 sata!

Tako je jedan donor iz Užica, koji je iza sebe ostavio ženu i tri kćerke, koje su želele da ostanu anonimne, a učinile su veoma human gest i dale saglasnost za transplatacije, produživši tako tri života.

- Sada sam najsrećniji čovek, dobio sam šansu za novi život zahvaljujući humanosti jednog čoveka - rekao je Nebojša Đorđević (59) iz Niša, jedan od pacijenata kome su presađeni organi.

Život bez dijalize i straha za tri čoveka omogućio je samo jedan koji je imao veliko srce. Zahvaljujući njegovoj porodici obavljene su transplantacije bubrega i jetre. Na bubreg koji mu je podario novi život najduže je čekao Esad Beširović (58) iz Novog Pazara.

- Punih sedam godina živeo sam na dijalizi. Život sada bez dijalize deluje nestvarno. Ovo je najhumaniji gest koji je neko mogao da učini. Još uvek ne mogu da dođem sebi od radosti. Žao mi je pacjenta koji je preminuo, ali ove transplatacije pokazuju koliko je bio veliki čovek - priča kroz suze Esad, otac četvoro dece.

Foto: Profimedia/Glow Wellness RM Foto: Profimedia/Glow Wellness RM

Denu Slavkoviću (48) iz Kraljeva je presađena jetra.

- Nisam dugo čekao na transplataciju, jer sam česta krvna grupa. Ima obolelih koji čekaju jetru i do 20 godina. Bio sam zbunjen kad su me pozvali jer se nisam nadao. Sada je sve u redu, videćemo kasnije - kaže Deno i zahvaljuje se porodici donora.

Donor ovih organa primljen je na VMA sa krvarenjem u mozgu.

- Nažalost nije preživeo, a imao je 60 godina. Iako nije imao donorsku karticu, članovi porodice su dali saglasnost, jer je uvek pozitivno govorio o transplataciji. Jetru smo presadili našem pacjentu, a bubrege pacjentima iz drugih bolnica - rekao je za Srpski Telegraf prof. dr Darko Mirković , načelnik Odeljenja za hepatobilijarnu i pankreasnu hirurgiju na VMA.

Trenutno se na listi čekanja za transplataciju organa nalazi

- za bubreg 1.000

- za jetru 70

- za rožnjaču 2.000

- za srce 3.000 pacjenata.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA