Markove fotografije su magične zahvaljujući anđelu koji mu se ukazao: Oživeo je slovensku mitologiju, i to bez Fotošopa (FOTO)

Njegove fotografije podsećaju na filmske scene visokobudžetnih ostvarenja

  • 8

Kada pogledate bilo koju fotografiju Marka Stamatovića, fotografa iz Kragujevca, sigurno biste se u poslednju paru kladili da je svaka obrađena i dorađena. I tu sigurno gubitak jer ovaj mladić skoro da ne zna za Fotošop. Ono što Marko zna je da na nestvaran način dočara slovensku mitologiju kroz godišnja doba. Rekvizite pravi sam, pa je tako za jednu haljinu koja bi predstavljala jesen - skupljao po šumi i skupio 4.000 listova.

Fotografija iz Srbije koju je uslikao Čedomir proglašena je NAJLEPŠOM NA SVETU (FOTO)

Gledate u najbolju fotografiju na svetu, a napravio ju je mladi Čačanin: Ovo je njegova priča (FOTO)

Njegove fotografije podsećaju na filmske scene visokobudžetnih ostvarenja. A sve je počelo tako što mu se jednog dana ukazao anđeo.

Foto: Marko Stamatović Foto: Marko Stamatović

- Radio sam sa prijateljem na kostimu našeg novog lika, Hurkane, krilate poluboginje vetra. Kada smo sklopili kostim na modelu, ispred nas se pojavio krilati anđeo od krvi i mesa sa rasponom krila od preko 5 metara - kaže Marko.

Foto: Marko Stamatović Foto: Marko Stamatović

Narednih pet minuta prošlo je u potpunoj tišini, a moj asistent i ja smo se zadovoljno smešili od sreće. Tada sam shvatio da je ovo nešto gde možemo ostaviti svoj trag - otkriva.

Tada je, za razliku od većine fotografa, izabrao da upotrebu Fotošopa svede na minimum.

Foto: Marko Stamatović Foto: Marko Stamatović

- Razlog takve odluke je bio očigledan. U ovo vreme sve što se može uraditi u Fotošopu, to se i radi. Samo zato što je tako najbrže, najlakše i najjeftinije. A proces dobijanja ovakvih fotografija koje ja radim je dug i mukotrpan, pogotovu što je sve autorski - kaže talentovani Kragujevčanin.

- Pokušavam da dobijem 90% iz sirovog snimka, pa za Fotošop ostavim samo sitna štelovanja i neke stvari koje su bile neizvodljive u toku rada - dodaje.

Foto: Marko Stamatović Foto: Marko Stamatović

Treća odluka koju je tog trenutka doneo je da tema njegovih fotografija bude slovenska mitologija.

- Mislim da naš narod ima jednu čudnu osobinu da ga uvek više interesuje šta se dešava u tuđem dvorištu, a to je velika šteta jer je naše dvorište jedno od najlepših. Slovenska mitologija je gurnuta u stranu zbog popularne kulture i blokbastera, u kojima se opisuju grčki i nordijski mitovi u obliku superheroja iz raznih stripova - kaže.

Foto: Marko Stamatović Foto: Marko Stamatović

Ove tri odluke značile su da će Marko morati da radi mnogo da bi napravio samo jednu fotografiju, pa tako svaki njegov set nosi brojne anegdote.

Foto: Marko Stamatović Foto: Marko Stamatović

- Jedna od tih zanimljivih priča je haljina sa lišćem. Trebalo nam je da dobijemo raskošnu haljinu svežeg izgleda, što sa veštačkim lišćem nikako nismo mogli dobiti, ni zbog boje ni zbog autentičnosti. Hteli smo da predstavimo jesenje prelivanje boja, pa smo odlučili da pakujemo lišće od sveže zelenih, preko žutih, do jarko crvene boje. Za taj poduhvat morali smo da skupimo 3-4000 listova.

Foto: Marko Stamatović Foto: Marko Stamatović

Od te količine probrali su skoro 2.000 listova za haljinu koju su celu noć "zalivali" fajtalicom kako bi lišce do jutra ostalo sveže.

Foto: Marko Stamatović Foto: Marko Stamatović

- Posle prvog dana snimanja desilo se nešto na šta nismo računali, a to je da se na pojedinim mestima gde je haljina bila u direktnom kontaktu sa telom, zbog topline tela, lišće potpuno osušilo. Preko noći smo ponovo skupljali i menjali suvo lišće novim, da bismo narednog dana odradili i drugi set sa ovim kostimom. Tako da nam je kostim trajao samo 2 dana, nakon čega se potpuno osušio i uvenuo.

Foto: Marko Stamatović Foto: Marko Stamatović

Zimu i jesen je dočarao. Ostala su još dva godišnja doba.

Foto: Marko Stamatović Foto: Marko Stamatović

- Proleće i leto su u procesu stvaranja i nadam se da ćemo do jeseni uspeti da izbacimo oba seta. Jedino što mogu da kažem jeste da će leto biti raskošno i dominantno, okovano zlatom - kaže Marko.

Foto: Marko Stamatović Foto: Marko Stamatović

Daljinac baner

(J. Stakić/j.stakic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA