Šta se zapravo krije iza krize u Persijskom zalivu? Ove države su u sukobu sa Katarom, a mnogi tvrde da je ovo pravi uzrok (nije terorizam) (FOTO) (VIDEO)

Katar je dugo kritikovan zbog navoda o podršci islamistima, uključujući sunitsku islamističku političku grupu Muslimansko bratstvo, koju su zabranili i Saudijska Arabija i UAE

  • 2

Pet arapskih zemalja, libijska vlada sa istoka i Maldivi prekinuli su juče diplomatske odnose s ostavljajući tu zemlju i diplomatski i fizički izolovanom. Tu svoju odluku obrazložili su time da Katar podržava islamske grupe i odnose teroristima.

Sedam država prekinulo diplomatske odnose sa Katarom: Najbogatija zemlja sveta optužena da podržava terorizam

Odnose su prekinuli Bahrein, Egipat, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, Jemen, Libija i Maldivi i saopštili da će povući svoje diplomate iz Katara i proterati katarske diplomate sa svoje teritorije.

Istovremeno, te arapske zemlje najavile su i da će obustaviti vazdušni i pomorski saobraćaj, a Saudijska Arabija da će zatvoriti i kopnenu granicu s Katarom, čime će ta zemlja biti odsečena od ostatka Arapskog poluostrva.

Avio-kompanije UAE "Flaj Dubai", "Etihad" i "Emirejats" obustavile su sve letove prema Dohi i iz Dohe, prestonice Katara.

Katar je saopštio da žali zbog koordinisane odluke pojedinih zalivskih zemalja da prekinu diplomatske odnose sa tom zemljom zbog navodnih optužbi da ona podržava terorizam, javila je katarska televizija Al Džazira.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

- Te mere su neopravdane i zasnovane na tvrdnjama i optužbama koje se ne baziraju na činjenicama - prenela je Al Džazira izjavu katarskog ministra inostranih poslova.

Katar je saopštio da ta odluka neće uticati na normalan život građana te zemlje. Jedina arapska zemlja, koja je kazala da će putem mora dostavljati hranu Kataru je Iran, koji je istovremeno pozvao sve zemlje na mirno i diplomatsko rešavanje problema.

OSVETA ZBOG OTKUPA KRALJEVSKE PORODICE

Katar je Iranu i džihadistima platio otkup za članove svoje kraljevske porodice, otete u Iraku, u iznosu od oko milijardu dolara, piše list "Fajnenšel tajms", što je navelo njegove arapske susede na dramatičan korak prekida diplomatskih i drugih veza sa Dohom.

Komandanti lokalnih oružanih grupacija i zvaničnici vlada u regionu tvrde da je Doha toliko platila za oslobađanje 26 članova kraljevske porodice Katara, otetih tokom lova na jugu Iraka, kao i za 50 militanata koje su džihadisti zarobili u Siriji. Taj novac je, kako se navodi, predat sirijskoj oružanoj formaciji povezanoj sa Al Kaidom i zvaničnicima iranske službe bezbednosti. "Fajnenšel tajms" tvrdi da je do otmice došlo u decembru 2015. a da je transakcija izvršena u aprilu ove godine.

Foto: Profimedia/Corbis VII Foto: Profimedia/Corbis VII

U ponedeljak su navedene države objavile da prekidaju diplomatske odnose sa Katarom, optužujući ga da podržava terorističke organizacije i destabilizaciju situacije na Bliskom istoku. Isplata otkupa bila je ono što je prevršilo meru, navodi FT.

Katar, američki saveznik koji na svom tlu ima i američku vojnu bazu, duže vreme izaziva ljutnju svojih suseda. Kao prvi izvoznik tečnog prirodnog gasa, Katar koristi svoje ogromno bogatstvo da bi imao što bolje odnose sa Londonom, Vašingtonom i Tokijom.

Kritičari ih optužuju da želi da se izdigne iznad svoje prave diplomatske mere mešanjem u regionalne poslove i koristeći satelitsku televiziju Al Džazira kao oruđe propagande. Doha ima istoriju kontakata sa svim vrstama kontroverznih grupacija, od pobunjenika u Darfuru, na jugozapadu Sudana, do talibana u Avganistanu i Hamasa u Gazi.

KATAR SEDI "NA DVE STOLICE"

Katar se nudi kao neutralni igrač koji može da posreduje u regionalnim sukobima.

Kritičari, međutim, posebno Saudijska Arabija i UAE, tvrde da Doha to koristi kako bi igrala na obe strane i finansirala radikalne islamističke grupe, u poslednje vreme u Libiji i Siriji. Dogovor o otkupu je, kažu oni, samo dokaz takve uloge.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Ako želite da znate kako Katar finansira džihadiste, ne treba vam ništa više od dogovora o isplati otkupa za oslobađanje talaca. I to nije prvi put, već jedan u nizu od početka rata - izjavio je jedan predstavnik sirijske opozicije koji je radio kao posrednik u razmeni talaca sa Al Kaidom u Siriji. "

FT navodi da je oko 700 miliona dolara plaćeno Irancima i regionalnoj šiitskoj miliciji koju Teheran podržava. Pored toga, 200 do 300 miliona otišlo je islamistima u Siriji, uglavnom grupaciji Tahrir-al-Šam, povezanoj sa Al Kaidom.

Dogovor pokazuje kako Katar koristi dogovore o otkupu za oslobađanje talaca da bi finansirao džihadiste u Siriji. Ono što najviše brine njegove susede u Zalivu je, međutim, činjenica da je Doha plaćala i njihovom glavnom rivalu, Iranu, koga optužuju da podstiče sukobe u arapskom svetu.

Ta "saga" započela je kada je "Kataeb hezbolah", milicija iračkih šiita, povezana sa libanskim Hezbolahom, a koje podržava Iran, otela ljude iz Katara u decembru 2015. Njihovi ljudi čak kažu da su taoci držani u Iranu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Regionalne diplomate smatraju da je motiv za otmicu bio da se Iranu i libanskom Hezbolahu olakša da pregovara o oslobađanju šiitskih boraca koje je zarobila sunitska islamistička grupa Tahrir al-Šam.

Jedan zapadni diplomata kaže da je dogovor o otkupu predstavljao pokriće za transakciju 120-140 miliona dolara za Tahrir al-Šam. Još 80 miliona otišlo je džihadističkoj miliciji Ahrar al-Šam.

- Katar plaća svima i svakom, i sa kojim ciljem? Samo su nam doneli uništenje - izjavio je jedan komandant sirijskih pobunjeničkih snaga.

Jedan arapski zvaničnik iz regiona kaže da je ukupno 300 miliona dolara otišlo džihadistima.

- Ako tome dodate 700 miliona datih Iranu i njegovim saveznicima, znači da je Katar dao milijardu dolara na taj suludi dogovor - kaže on.

Foto: Profimedia/Zuma Press - News Foto: Profimedia/Zuma Press - News

Prema informacijama iračkih šiitskih grupacija, koje podržava Teheran, Iran je dobio 400 miliona dolara. Koliko su oni dobili, nisu želeli da otkriju, ali su otkrili neke detalje jer nisu zadovoljni svojim udelom u tom "poslu".

- Iranci su uzeli lavovski deo - kažu oni, prenosi FT.

TRAMP JE KRIV

Predsedavajući uticajnog iranskog parlamentarnog komiteta za nacionalnu bezbednost i spoljne poslove rekao je da su razlike između Saudijske Arabije i Katara rezultat nedavne posete američkog predsednika Donalda Trampa regionu.

Aledin Borudžerdi je rekao da zbog potpisivanja obimnog ugovora o prodaji američkog oružja Saudijcima "nije nemoguće da će biti još negativnih incidenata u regionu", prenela je agencija IRNA. On je rekao da je politika Vašingtona oduvek bila da stvara razdor među muslimanskim zemljama.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Intervencija stranih država, a posebno SAD, ne može biti rešenje za regionalne probleme - dodao je on.

Iran i Saudijska Arabija su rivali u regionu i podržavaju suprotne strane u ratovima u Siriji i Jemenu.

SAUDIJCI PREDVODNICI BLOKADE

Ova odluka stiže par nedelja nakon negativnih komentara na račun Saudijske Arabije koje je objavila zvanična novinska agencija Katara, a koje je navodno izneo katarski vladar Emir Šeik Tamim bin Hamad Al Tani.

Komšijske države iz Persijskog zaliva su odgovorili blokiranjem katarskih medija, a zabranjena je čaki Al-Džazirina redakcija iz Dohe. Katar, međutim, tvrdi da su hakeri preuzeli vebjsat, i objavili komentare za koje tvrde da su lažni.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Međutim, medijski rat nije jedina eskalacija tenzija između Katara i njihovih suseda.

Katar je dugo kritikovan zbog navoda o podršci islamistima, uključujući sunitsku islamističku političku grupu Muslimansko bratstvo, koju su zabranili i Saudijska Arabija i UAE. Doha je ranije izražavala i javnu podršku bivšeg predsedniku Egipta Mohamedu Morsiju, članu Muslimanskog bratstva. U martu 2014. su Saudijci, UAE i Bahrein povukli svoje ambasadore iz Katara.

Vratili su se osam meseci kasnije, nakon što je Katar proterao neke članove Muslimanskog bratstva, a druge utišao. Međutim, taj sukob je mnogo manje opasan od trenutnog, jer nije bilo blokade na kopnu i na moru, niti proterivanja državljana Katara iz susednih teritorija.

VEZE SA IRANOM

U saopštenju, Saudijska Arabija je optužila Katar da sarađuje sa militantima koje podržava Iran u šiitski većinskom istočnom regionu Kvatif, i u Bahreinu. Katar je ranije odbacivao povezanost sa Teheranom.

Katar je više puta i odbijao optužbe da finansira ekstremističke grupe, iako su takve tvrdnje iznosili i susedi i zapadni zvaničnici. Ta država najviše finansira Pojas Gaze koji kontroliše Hamas i izgnani zvaničnik Hamas Kaled Mašal je 5 godina već u Kataru koji mu je pružio azil.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Odluka dolazi samo deset dana nakon što je Donald Tramp bio u poseti Saudijskoj Arabiji i izdvojio Iran kao glavni izvor finansiranja i podrške ekstremistima.

Ministar spoljnih poslova Katara rekao je danas da je Doha spremna na posredničke napore nakon što su najveće sile arapskog sveta presekle veze s tom zemljom, istakavši da Doha ne planira "osvetničke mere" i da je vladar Katara odložio planirani govor kako bi Kuvajtu dao šansu da ublaži regionalne tenzije.

Katar želi da kuvajtskom šeiku Sabahu Al-Ahmad Al-Džaber al-Sabahu da mogućnost da "komunicira sa stranama u krizi i pokuša da spreči njeno širenje", rekao je šeik Mohamed bin Abdulrahman al-Tani televiziji Al Džazira sa sedištem u Kataru, prenosi danas Rojters.

Katarski emir, šeik Tamim bin Hamad Al-Tani, razgovarao je protekle noći telefonom sa kolegom u Kuvajtu, koji je održao diplomatske veze sa Katarom, i odlučio da odloži govor katarskom narodu, a Doha je, takođe, odlučila da se silama arapskog sveta ne sveti za mere pod kojima se našla.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

POSLEDICE

Razdor između Katara i njegovih najbližih saveznika mogao bi da ima posledice širom Bliskog istoka, ali još nije jasno kako bi odluka arapskih zemalja mogla da utiče na vojne operacije SAD, koje u toj zemlji imaju stacionirano oko 10.000 vojnika i centralnu komandu za Bliski istok.

Jedna od prvih posledica ovakve odluke saveza zemalja Persijskog zaliva, predvođenih Saudijskom Arabijom, jeste povećanje cene nafte.

Pogledajte video:

(L. C.)

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kalina

    6. jun 2017 | 15:05

    pa sto je tramp dosao u prvo u posetu kod AUE.. eto sta se desava.. ko je pametan moze da zakljuci..

  • Sandro

    6. jun 2017 | 15:02

    Sumrak "bogova" zbog nafte, i podaništva prema americi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA