Danas je DAN D za Trampa: Bivši direktor FBI kojem je dao otkaz svedoči protiv njega, u pozadini odzvanjaju reči Rusija i impičment

Komi će danas svedočiti lično pred Odborom Senata o obaveštajnim poslovima, pred kojim će se prisetiti večere na kojoj je bio sa Trampom 27. januara, nedelju dana nakon što je on preuzeo dužnost šefa države

  • 2

Bivši direktor FBI Džejms Komi izjavio je da je američki predsednik Donald Tramp zatražio od njega da obustavi istragu o bivšem savetniku za nacionalnu nezbednost Majklu Flinu.

Ovo je pravi razlog zašto je otpušten direktor FBI: Potvrđene sumnje da ga je Tramp smenio samo zbog jedne stvari (FOTO) (VIDEO)

Prema saopštenju postavljenom na vebsajtu Senata, Komi je naveo da mu je Tramp rekao da mu je potrebna lojalnost i da očekuje lojalnost, preneo je Rojters.

- Ujutru 30. marta predsednik me je zvao telefonom u FBI. On je istragu o Rusiji opisao kao "oblak" koji se nadvio nad njegovim mogućnostima da deluje u interesima zemlje - naveo je Komi u pisanoj izjavi za Kongres SAD.

Tramp je, kako je naveo Komi, rekao da "nema nikakvu vezu s Rusijom, da nije imao nikakav odnos s prostitutkama u Rusiji i da je uvek pretpostavljao da ga snimaju kada je u Rusiji".

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

- On je pitao šta možemo da učinimo da "uklonimo oblak". Ja sam odgovorio da ćemo to pitanje istražiti što je pre moguće i da će najveća korist biti ukoliko ništa ne budemo pronašli i ako dobro uradimo svoj posao - naveo je Komi.

Prema njegovim rečima, Tramp je na kraju razgovora ponovio da je potrebno spasiti se od oblaka, odnosno od "ruske istrage".

- Rekao sam mu da ćemo videti šta možemo da učinimo i da ćemo posao u vezi s istragom obaviti što je moguće bolje i brže - piše Komi.

Fotografija koja može da pomogne da se sazna prava istina o vezi Putina i Trampa: Na njoj je i Emir Kusturica (FOTO)

Komi će danas svedočiti lično pred Odborom Senata o obaveštajnim poslovima, pred kojim će se prisetiti večere na kojoj je bio sa Trampom 27. januara, nedelju dana nakon što je on preuzeo dužnost šefa države, stoji u saopštenju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Komi je izjavio da ga je tokom te večere Tramp pitao da li želi da ostane direktor FBI i da se zabrinuo da američki predsednik pokušava da stvori "neku vrstu patronatskog odnosa". Komi je u saopštenju dodao da ga je to veoma zabrinulo, s obzirom da FBI ima tradicionalno nezavisan status u izvršnoj vlasti.

Saslušanje bivšeg direktora FBI počeće u 10 sati po lokalnom vremenu. Počeće sa pripremljenim primedbama, a onda će se preći na pitanja upućena Komiju od strane Senatskog odbora. Njegovo svedočanstvo će se odvijati u dva dela - jutarnji deo biće otvoren za javnost, dok će zatvorena vrata biti tokom popodnevne sesije.

Bivši savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Majkl Flin predaće Odboru za obaveštajne poslove Senata dokumenta u vezi sa istragom o navodnoj umešanosti Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016. godine. Agencija AP je krajem maja navela da je Flinov pristanak na saradnju prvi znak da su on i odbor Senata našli zajednički jezik.

Foto: Guliver/George Frey/Getty Images Foto: Guliver/George Frey/Getty Images

Prethodne nedelje, lideri republikanaca i demokrata u Odboru za obaveštajne poslove Senata SAD saopštili su da su razočarani što je Flin odbio njihov zahtev za intervju, kao i da se povinuje sudskom nalogu kojim je od njega traženo da podnese dokumenta u vezi sa istragom. Tada je istaknuti demokrata u Odboru za nadzor i vladine reforme Predstavničkog doma američkog Kongresa Elijah Kumings rekao da dokumenta koje je on pogledao ukazuju da je Flin lagao savezne istražitelje za bezbednosnu proveru o izvoru isplata koje je, kako tvrdi, dobijao od televizijske mreže koju finansira ruska država.

Flin je u sredinom maja obavestio Odbor za obaveštajna pitanja da se neće povinovati sudskom nalogu kojim je od njega traženo da podnese dokumenta i da će se pozvati na peti amandman američkog ustava.

Kako piše britanski "Independent", ako se čak i delić optužbi protiv Trampovog tima ispostavi istinitim, nema sumnje da ćemo videti reprizu afere "Votergej", seriju političkih skandala tokom predsedničkog mandata Ričarda Niksona. Ova dešavanja dovela su do ostavke ovog američkog predsednika.

List dalje piše da situacija sadašnjeg predsednika ne izgleda dobro i da je svaki njegov potez, otkada se spominje mešanje Rusije u američke predsedničke izbore, činio ga je svakim danom sve više krivim. Od toga da je tražio od FBI da prekine istragu o Flinu, sve do jučerašnje izjave Komija da je od njega tražio lojalnost.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Kako zaključuje "Independent", ovo sve liči na ometanje pravde.

MAKE IMPEACHMENT GREAT AGAIN: Postoje dva načina da se smeni Donald Tramp. Jedan je da ga proglase ludim (FOTO)

Tramp kao Nikson: Smena direktora FBI poredi se sa skandalom "Votergejt", koji je doveo do opoziva predsednika

Sve kontroverze o bivšem direktoru FBI: Zbog ovih 10 skandala mu je Tramp dao otkaz! (FOTO) (VIDEO)

(Telegraf.rs)

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    8. jun 2017 | 14:56

    U pozadini odzvanjaju reci Klinton i sujeta.

  • Stefan

    8. jun 2017 | 17:39

    Klinton i Soros lazima zele da hipnotisu Amerikance da zbace Trampa.Rusi i da su hakovali nisu namestili Trampu nista.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA