10.600 Srba živi besplatno po kazni: Ne plaćaju račune ni hranu, ali nemaju ni slobodu

Mnoge zemlje u Evropi imaju veći problem sa prenatrpanošću u zatvorima nego Srbija, iako su ekonomski snažnije

  • 11
Okružni, Centralni zatvor, CZ Foto: Milena Đorđević

U zatvorima na teritoriji cele Srbije trenutno boravi 10.600 zatvorenika, a realni kapaciteti su 9.576 osoba, i zbog toga se renoviraju postojeći i grade dva nova zatvora, u Pančevu kapaciteta 450 odoba, i u Kragujevcu za 400 osoba, uz renoviranje postojećih paviljona.

Najužasniji silovatelji u Srbiji: Kad izađu iz zatvora, ponove zločin, a jedan će biti slobodan već za 5 godina!

- Renoviraju su paviljoni u Požarevcu, Sremskoj Mitrovici, Nišu, Vaspitno popravnom domu u Kruševcu, Kazneno popravnom zavodu u Valjevu i drugim zatvorima - rekao je za Glas zapadne Srbije direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Srbije dr Milan Stevović.

On je rekao da se očekuje da za godinu dana kapaciteti zatvora budu 10.500 osoba.

Stevović je istakao da mnoge zemlje u Evropi imaju veći problem sa prenatrpanošću u zatvorima nego Srbija, iako su ekonomski snažnije.

Prema Stevovićevim rečima u Italiji je trenutno u zatvorima 74.000 zatvorenika, a njihovi smeštajni kapaciteti su 38.000, a slična situacija kao kod nas je u Austriji.

Naglasio je da Srbija prati zemlje EU kad je reč o poštovanju standarda u prekršajnim postupcima.

Jedino ima malih problema sa kapacitetima kad je reč o policijskom zadržavanju, ali će to MUP rešiti na adekvatan način.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki

    17. jun 2017 | 14:45

    Ljudi ja imam genijalnu ideju! Svaki zatvor da ima sistem za proizvodnju struje na veslanje. Kao što su robovi veslali u brodovima. Znači lepo skrivio si, po težini kazne određuje se satnica veslanja dnevno. Struja se pravi 24/7. Deset hiljada veslača, ima jedan grad da svetli!!!

  • Jeretik

    17. jun 2017 | 13:52

    Koliko su osteceni oni sa nanogicama , " robijaju " u svojim vilama , a samo na zagrevanje bazena im ode par hiljada evra mesecno , pa bastovan , kuvarica ....Mislim da ce se posle ovoga prijaviti na besplatan drzavni smestaj .

  • Srboljub

    17. jun 2017 | 14:37

    A mi smo kao slobodni? Nesmemo da provirimo iz stana, kuće a obroci nam kuvana voda sa so a kad odemo kod lekara čekamo prvo robijaši da se pregledaju a mi posle pa nam prepišu lek koji treba platiti a robijašu se službeno mora dati i mora ga se lečiti pa čak ima i pratnju a mi sami pa vučeš se po bolnici a njima čim dodju klupa a mi slobodni stojimo ko "robijaši" da oni udju kod lekara prekoreda. Neznam zimus kako da se ogrejem i slobodni nam umiru od smrtavanja i gladi po ulicama i kućama a njima, robijašima ko u internatu? Pa sad vidi? Ko je slobodan a ko nije?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA