Novi snažan zemljotres u Ohridu: Makedonci strahuju da se ne probudi vulkan Kosel

Prema podacima Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra, epicentar zemljotresa se nalazio 8 kilometara severno od sela Jankovec, a osetio se i u Bitolju, Kičevu i Debru, Skoplju i Velesu

  • 2

Zemljotres jačine 5 stepeni Evropske makroseizmičke skale pogodio je danas u 15.10 časova ohridski region. Pomeranje tla najviše su osetili građani Ohrida, koji su panično, pogotovo oni u višespratnicama, napuštali svoje domove, a prilično jako se ljuljao i susedni gradić Resen i Struga.

Ugašeni vulkani u Srbiji: Njihovi tragovi i danas postoje

Prema podacima Evropsko-mediteranskog seizmološkog centra, epicentar se nalazio 8 kilometara severno od sela Jankovec, na dubini od oko 3 kilometra. Zemljotres se osetio i u Bitolju, Kičevu i Debru gde je bio intenziteta od 4 stepena, a u Skoplju i Velesu 3 stepena, saopštili su iz Seizmološke opservatorije Prirodno-matematičkog fakulteta u Skoplju.

Pre dva dana, serija zemljotresa, od kojih je najjači bio 3,6 stepeni, preplašio je žitelje Ohrida, koji sada strahuju da učestalo pomeranje tla može da „probudi“ jedini živi vulkan na Balkanu iznad sela Kosel, koga žitelji zovu Duvalo.

Stručnjaci za zemljotresno inžinjerstvo, kako piše portal SDK, godinama ubeđuju ljude da je ovaj vulkan bezopasan, da je živ, ali da ne može da izbacuje lavu ili izazove potrese zemlje.

Vulkan ili sulfatara Duvalo u udžbenicima u bivšoj Jugoslaviji je opisivan kao retka geološka pojava, kao jedini živi vulkan na Balkanu.

Printksin: Youtube Printksin: Youtube

Radi se o ostatku nekadašnjeg aktivnog vulkana, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 740 metara. Njegov krater je prečnika pola metra i dubine oko 30 centimetara iz kojeg izbija sumpor-dioksid i ugljen-dioksid. Sa specifičnim kraterom ovaj vulkan predstavlja prirodni fenomen, a miris sumpora se oseća u prečniku od oko tri kilometra.

Vulkan se nalazi iznad samog sela, u kome se oseća oštar miris pokvarenih jaja. Do njega se stiže idući uzbrdo, peške. A kada se dođe do vulkana ne može se videti ništa spektakularno, osim jedne omanje rupe iz koje neprimetno izbija gas, najviše sumpor-dioksid.

Printksin: Youtube Printksin: Youtube

Iako neprijatna isparenja vulkana i miris na pokvarena jaja, na koji su se ljudi već navikli, imaju “lekovita svojstva”, žitelji Kosela se žale da im Duvalo stvara velike probleme jer im uništava električne aparate.

Daljinac baner

(D. J.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brana

    20. jun 2017 | 21:52

    Hahahahahaaa,ludo burazere,ludo!

  • Maća

    21. jun 2017 | 18:50

    ШТО НЕ ОБЈАВИТЕ МОЈ КОМЕНТАР.Јесу ли напли Мајку Србију кад нам је било најтеже.Дали ће нам платити ратну штету.Измедју свих тужићемо и чокалије.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA