PACIFIČKI RAT NA POMOLU: Japan zvecka oružjem - šalje trupe na sporna kineska ostrva?

Tokio bi mogao da pošalje trupe na lanac ostrva u Istočnom kineskom moru, koji je centar teritorijalnog spora sa Kinom, ukoliko tinjajuća svađa eskalira, rekao je ministar odbrane Japana Satoši Morimoto. Ovo je međutim, malo verovatno, zbog činjenice da "zemlja izlazećeg sunca" svim silama želi da popravi odnose sa Kinom, "budućom jedinom supersilom"

  • 0

Ministar odbrane Japana Satoši Morimoto upozorio je danas da bi Tokio mogao da pošalje trupe na lanac ostrva u Istočnom kineskom moru, koji je centar teritorijalnog spora sa Kinom, ukoliko tinjajuća svađa eskalira.

Morimoto je rekao da se stav Tokija nije promenio, ali je potvrdio da bi upotrebio silu da brani ostrva poznata kao Senkaku u Japanu i Diaoju u Kini.

On je novinarima u Tokiju rekao da ostrva sada u principu štite obalska straža i policija. "Ipak, zakon propisuje da snage za samoodbranu (vojska) mogu da dejstvuju" ukoliko lokalne vlasti nisu u stanju da kotrolišu situaciju, dodao je Morimoto.

Njegov komentar usledio je dan nakon što je premijer Jošihiko Noda rekao u parlamentu da će preduzeti "oštre mere" protiv bilo kakvih "ilegalnih akcija" na japanskoj teritoriji, preneo je AFP.

- Ukoliko ilegalne akcije učini neka susedna zemlja u našim teritorijalnim vodama i kopnu, uključujući Senkaku, mi ćemo preduzeti oštre mere, uključujući upotrebu snaga za samoodbranu, ukoliko bude potrebno - rekao je Noda.

- Međutim, važno je da mi utvrdimo okvir za solidnu kriznu upravu i učinimo diplomatske napore kako bi sprečili da situacija dođe do tih razmera - dodao je on.

Glavni sekretar kabineta Osamu Fuđimura danas je ublažio Nodinu izjavu, rekavši da je on samo odgovarao na hipotetička pitanja o kineskom vojnom napadu.

Napetosti između dve zemlje su pojačane početkom meseca nakon što su Kineski brodovi dva puta ulazili u vode u blizini sirovinama bogatih ostrva, koje svojataju i Peking i Tokio.

Japan je tim povodom uložio dva zvanična protesta Pekingu.

To područje bilo je povod za zahlađenje odnosa 2010. kada je Japan uhapsio kapetana kineske koče koja je, da bi izbegla hapšenje, kod spornih ostrva udarila u japanski brod obalske straže.

Posle velikih protesta u Kini, bojkota japanske robe i obustavljanja poseta na visokom nivou, Tokio je bez suđenja pustio kineskog kapetana i posadu.

Tenzije su nastale i u aprilu ove godine kada je kontroverzni guverner Tokija Šintaro Išihara, otvoreni kritičar Pekinga, pozvao da Tokio kupi ostrva od privatnih vlasnika, što je izazvalo ljutiti odgovor Kine.

Japanski premijer je posle rekao da i vlada razmatra mogućnost da kupi ostrva, što je, takođe, izazvalo protest Pekinga.

Međutim, malo je verovatno da će do ovako drastične akcije Japana zaista i doći, pre svega zato što Japan sused Kine koja u svakom pogledu raste nezamislivom brzinom. Ne želi da se zamera azijskom divu od koga vrlo lako može zavisiti njegova sudbina u godinama i decenijama koje su pred nama.

Ovo dolazi samo nekoliko dana nakon što je Kina otvorila svoj grad Sanšu na ostrvima u Južnokineskom moru, oko kojih se spori sa Filipinima i Vijetnamom.

(I. D. / M. B. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA