NEČUVENO: "Vijagra" ima štetna dejstva, ali će se i dalje prodavati?!

Iako može izazvati srčani ili moždani udar, preparat "vijagra" nije povučen iz prodaje ni u jednoj zemlji, a neće biti ni u Srbiji, kažu u Agenciji za kontrolu lekova i medicinskih sredstava

  • 0

"Vijagra", popularni preparat za održavanje i postizanje  erekcije,  opasan je po život i zdravlje jer u svom sastavu ima štetnu supstancu sildenafil, koja može uzrokovati srčani ili moždani udar.

Međutim, upotrebu i prodaju ovog čuvenog preparata odobrila je Agencija za lekove i medicinska sredstva, nadležna za laboratorijsku kontrolu kvaliteta lekova!

Veliki broj preparata na srpskom tržištu pored pozitivnih ima i negativna dejstva, ali oni nisu povučeni iz prodaje, objašnjava Aleksandar Tucović, iz službe za odnose sa javnošću ove agencije.

- U svakoj zemlji tržište lekova kontroliše nadležna republička agencija, a da bi se lek pojavio u prodaji neophodno je da prođe propisana predklinička i klinička ispitivanja. Ne postoji lek koji nema neželjena  i štetna dejstva. Preparat "vijagra" je takođe kontrolisan i na njemu je jasno napisana supstanca sildenafil.  Problem postoji kod dijetetskih suplemenata, gde se kontroliše samo higijenska ispravnost, a sastav nije naveden. U slučaju vijagre količina sildenafila je kontrolisana, a u uputstvu su navedena neželjena dejstva i nuspojave. Koliko znam, ne postoji zemlja u kojoj je ovaj lek zabranjen - kaže Tucović.

U okviru Agencije za lekove i medicinska sredstva radi nekoliko sektora koji vrše strogu kontrolu lekova i svaki se bavi samo jednim segmentom, a razvijena je i saradnja sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, objašnjava Tucović.

- Povezani smo sa Svetskom zdravstvenom organizacijom za praćenje neželjenih dejstava lekova. Onog momenta kada se tamo otkrije nešto, automatski se i nama prosleđuje informacija, tako da smo apsolutno u toku sa svetskim otkrićima na ovom polju - ističe Tucović.

Iako je preparat "vijagra" na negativnoj listi lekova, izdaje se na recept i upotreba je propisana samo pod kontrolom lekara, u domaćim apotekama se ovo ne poštuje, te ovaj preparat u zavisnosti od broja miligrama možete kupiti po ceni od 700, 00 do 1000,00 dinara u proseku.

Aleksandar Tucović iz Agencije za kontrolu lekova kaže da je za nekontrolisanu prodaju nadležna Medicinska inspekcija tržišta lekova, koja na terenu treba da reši ovo pitanje, i spreči apoteke u privatnom sektoru da ovakve  preparate prodaju bez recepta.

(LJ. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA