≫ 

Reči "banane" i "gume" u Srbiji izgovarajte veoma oprezno: Ove šifre koriste kriminalci koji krijumčare ljude!

Od 36 uhapšenih ove godine, 29 je sklopilo sporazume o priznanju krivice, a najveći broj osumnjičenih nema kriminalni dosije

  • 1

Udarna grupa za borbu protiv krijumčarenja migranata ove godine je uhapsila 36 osumnjičenih, u tri velike organizovane kriminalne grupe, a 29 njih je sa tužilaštvom sklopilo sporazum o priznanju krivičnog dela, saznaje "Politika” u kabinetu specijalnog tužioca za organizovani kriminal Mladena Nenadića.

Uhapšen Kragujevčanin: Krijumčario migrante

Policija je po dojavi upala u jedan hostel, i nije našla ništa neobično osim NJIH DVOJICE!

U tri velike akcije, koje su okončane u periodu od februara do juna ove godine, identifikovali smo ukupno 575 migranata, većinom iz Pakistana, Avganistana i Sirije. U sporazumima koje smo sklopili sa 29 okrivljenih utvrđene su kazne u ukupnom trajanju od 48 godina i dva meseca zatvora i oduzeto je 39.840 evra protivpravne imovinske koristi, 11 putničkih vozila i više telefona i računara - kaže Dragan Često, zamenik specijalnog tužioca i šef Udarne grupe za borbu protiv krijumčarenja migranata.

Sudovi u praksi najčešće izriču od od tri do četiri godine zatvora za pripadnike kriminalne grupe, a za organizatore od pet do sedam.

Foto: Uprava carina Foto: Uprava carina

Organizovane kriminalne grupe uglavnom su sastavljene od državljana Srbije, ali u njima ima i stranaca, naročito iz onih zemalja iz kojih potiču migranti. Najveći broj osumnjičenih je bez ikakvog kriminalnog dosijea, što pokazuje da je krijumčarenje postalo biznis za mnoge koji nisu kršili zakon.

Tužilaštvo koristi posebne metode koje podrazumevaju prisluškivanje telefonskih razgovora, naravno uz odobrenje suda, kao i tajno praćenje i snimanje.  Grupe su otkrivene kombinacijom ovih istražnih tehnika.

Foto: Uprava carina Foto: Uprava carina

- Njihovi razgvori su često šifrovani. Oni dogovaraju isporuku tri gajbe banana. Osumnjičeni je mogao da kaže da da njegov ujak drži piljaru, ali snimci su pokazali da nije reč o bananama nego o migrantima. Ponekad kažu da stižu "gume", a najčešće koriste izraz "roba" - navodi Dragan Često za Politiku.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA