Malena Jovana je invalid, sa protezom na nozi: Bukvalno puzi kroz kamenje, jer komšija gradi garažu i sve je blokirao (FOTO) (VIDEO)

Na putu ispred ulaza u njihovu kuću gomila kamenja i betona preko kojih je devojčica Jovana bukvalno puzila da bi izašla iz kuće.

  • 1
Printskrin: a1on.mk Printskrin: a1on.mk

Malena Jovana Ilioska ( 13 ) iz Kavadaraca, na jugu Makedonije, više ne može da izlazi iz svoje kuće. Devojčica je invalid, a uprkos dosadašnjih šest operacija noge, veoma teško se kreće sa protezom. Ranije je uz pomoć štaka i nekako mogla da izađe, ali od pre nedelju dana to joj je praktično nemoguće, jer je put koji vodi do njenog doma blokiran i neprohodan.

HEROJ NACIJE: Mali Ismail rođen je bez ruku i sa deformisanim stopalom, ali ga to nije sprečilo da bude najbolji! (FOTO)

Otac devojčice, Igor Ilioski kaže da je njihov prvi komšija, preko partijskih veza u opštini uspeo da legalizuje ulicu i počeo da gradi garažu ispred samog ulaza u njihovu kuću.

- Komšija je nekako uspeo da legalizuje put, najverovatnije uz pomoć partijskih veza u opštini, pa sada da bi stigli do kuće treba da kružimo preko celog brda, što je veoma teško za moju devojčicu. Sa ovim problemom se suočavamo 36 godina, ali džabe, pomoći niodkuda - izjavio je Igor Ilioski, otac malene Jovane za tv portal A1on, dodajući da je podneo tužbu protiv komšije, a žalio se i u opštini.

Kada su novinari posetili njihov dom, imali su šta i da vide. Na putu ispred ulaza u njihovu kuću gomila kamenja i betona preko kojih je devojčica Jovana bukvalno puzila da bi izašla iz kuće.

Printskrin: a1on.mk Printskrin: a1on.mk

Njenom ocu nije jasno kako je moguće da ovaj ozbiljan problem, koji bode oči svim žiteljima u ovom kraju, nije rešen više od trideset godina. Ilioski tvrdi da prema urbanističkom planu, na mestu koje je sada legalizovano i pretvoreno u neprohodno gradilište, stoji da treba da ima asfaltni put koji će prolaziti pored njihove kuće.

Žitelji ovog dela Kavadaraca imaju i drugu ulicu, koja prolazi pored kapele muslimanskog groblja. I ona je, međutim, neprohodna i nebezbedna, jer je Islamska verska zajednica iz tog grada postavila teška metalna vrata da tuda ne bi mogli prolaziti kamioni sa građevinskim materijalom, jer su više puta oštetili vodnoodnu i kanalizacionu mrežu.

Foto: Facebook/Igor Ilioski Foto: Facebook/Igor Ilioski

U opštini Kavadarci kažu da je problem rezultat nekontrolisane i divlje gradnje decenijama unazad. Dodaju da problem oko kuće Ilioskog formalno-pravno ne postoji saglasno važećem Detaljnom urbanističkom planu, i deo je građevinske parcele.

Ipak, dodaju da će tražiti rešenje za ovu situaciju koje će sve zadovoljiti. A dok se to ne reši, mala Jovana ima dve mogućnosti – ili da uopšte ne izlazi iz kuće, ili da uz sav rizik da se ne povredi izađe i otpuzi preko gomile kamenja i betona.

Foto: Facebook/Igor Ilioski Foto: Facebook/Igor Ilioski

Pogledajte video:

(D.J.)

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tara

    8. jul 2017 | 18:26

    Koliko milo lice ima ovaj covek,koliko radosti i dobrote u njegovim ocima....nije dzaba receno da ,,OCI SU OGLEDALO DUSE,,.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA