Moguć pad tražnje za naftom do 2050. godine: Evo šta će uticati na to

- Moguće je da tražnja za naftom do 2040-2050. godine neće biti tako visoka kao što je danas - rekao je predsednik francuske energetske grupacije Total Patrik Pujen

  • 3

Naftna industrija mora prihvatiti mogućnost pada globalne tražnje za ovim energentom do 2050. godine, izjavio je danas predsednik francuske energetske grupacije Total Patrik Pujen.

U toku je LOV NA GADAFIJEVO BLAGO: Traže njegove milijarde, dijamante i zlato! Sumnja se da je ovde godinama skriveno (MAPA)

OD PONOĆI: Pojeftinio benzin u Crnoj Gori, evo koliko sada košta

- Moguće je da tražnja za naftom do 2040-2050. godine neće biti tako visoka kao što je danas. To je scenario koji je još uvek moguć, ukoliko se realizuju ciljevi Pariskog sporazuma za borbu protiv klimatskih promena iz 2015. godine - rekao je Pujen na Međunarodnom naftnom kongresu u Istanbulu, a prenosi agencija Frans pres.

Mere za ublažavanje klimatskih promena i električni automobili će, kako je dodao, uticati na tražnju za naftom u naredne tri decenije.

Foto: AP/Tanjug, A. Nalbantjan Foto: AP/Tanjug, A. Nalbantjan

Pujen je, međutim, istakao da će i dalje postojati tražnja za naftom, čak i ako električni automobili ostvare zavidan uspeh, jer ne postoji zamena za fosilna goriva u avionima i teškim kamionima.

On je pad cena nafte u proteklih nekoliko godina sa maksimuma od 145 dolara za barel u 2008. godini na aktuelnih oko 45 dolara okarakterisao kao "traumatičan", ali je naftna industrija, kako smatra, pokazala kapacitet za promenu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    11. jul 2017 | 14:11

    U Srbiji kad cena nafte skace poskupi 5 dinara a kad drasticno pada pojeftini 1 dinar

  • amerika

    12. jul 2017 | 07:21

    Valjda ce do tada naci zamenu za naftu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA