Kako sprečiti izručenje srpskih mladića iz Grčke u SAD: Evo šta treba da uradi naša država, a šta roditelji srpskih mladića

On ukazuje da je pravna kvalifikacija ubistva sa predumišljajem, koju je tužilaštvo opredelilo, vrlo teška, iako bi se pravno gledano u ovom slučaju možda moglo govoriti o učestvovanju u tuči

Hapšenjem još jednog mladića u Grčkoj broj državljana Srbije osumnjičenih za ubistvo Amerikanca na Zakintosu porastao je na sedam. Roditelji uhapšenih kažu da su mladići nevini i da im je sve namešteno, a situaciju dodatno otežava i to što oni tvrde da postoji pritisak da se njihova deca izruče Sjedinjenim Državama.

 

Uhapšen još jedan Srbin na Zakintosu zbog ubistva Amerikanca

 

"Mama, bojim se da će nas poslati u Ameriku da nam tamo sude": Neutešni roditelji uhapšenog mladića na Zakintosu

 

Drugovi ubijenog Amerikanca sa Zakintosa imali su o njemu da kažu samo ovih 7 reči (VIDEO)

 

Ovu mogućnost ne isključuje ni advokat Borivoje Borović i napominje da suđenje u Srbiji svakako nije moguće, jer su predmetom obuhvaćeni i drugi okrivljeni koji su državljani drugih zemalja, pa se Srbima ne može suditi u odvojenom postupku u matičnoj zemlji.

 

- Ova vrsta predmeta — kada strani državljani izvrše krivično delo u stranoj zemlji, podleže oblasti međunarodnog krivičnog prava i ugovorima koji postoje između država, kao što su na primer Grčka i SAD. Sličnu situaciju smo imali kada su Amerikanci tražili izručenje Miladina Kovačevića zbog navodnog prebijanja jednog studenta u Americi, ali taj međunarodni ugovor između Srbije i SAD nije postojao, pa su i roditelji i mi advokati sprečili njegovo izručenje, iako je naša država htela da ga izruči. U ovoj situaciji je sve moguće. Ako postoji međunarodni ugovor između Grčke i SAD, postoji nažalost i velika mogućnost da oni budu izručeni i da im se sudi u Americi - objašnjava Borović.

 

Foto: Telegraf

Foto: Telegraf

 

Na pitanje da li Srbija može nešto da učini kako bi osiguralo suđenje u Grčkoj i sprečilo izručenje naših državljana Sjedinjenim Državama, Borović kaže da kao što pred Međunarodnim tribunalom u Hagu po pravilu 11BIS može da se otvori statusna konferencija na kojoj se odlučuje da li se predmet ustupa recimo Srbiji, Hrvatskoj ili ostaje u tom sudu, tako i u ovom slučaju može da se po sličnom principu otvori statusna konferencija na kojoj bi se razgovaralo o tome da li bi oni imali pravedno i fer suđenje u Americi.

 

- Naša država bi u tom slučaju preko Ministarstva pravde pred tim sudom postupala i dokazivala da srpski državljani ne bi imali pravično i fer suđenje u SAD. To je komplikovana procedura i ne znam koliko je predviđena grčkim zakonodavstvom, ali mislim da naša država pod hitno mora u sve ovo da se uključi. Gubiti vreme posećivanjem okrivljenih od strane nekih počasnih konzula je potpuno besmisleno. Ako Srbija želi da pomogne našim državljanima, mora da dovede pravnog eksperta koji bi u dogovoru sa braniocem u Grčkoj mogao da vodi ceo taj postupak, pre svega sprečavanja izručenja, ako do tog zahteva dođe ili se on očekuje, a sa druge strane da se pripremi i sama odbrana - napominje Borović.

 

Priantskrin: Youtube/24Video News

Priantskrin: Youtube/24Video News

 

Poznati advokat objašnjava da je svojevremeno u svojstvu specijalnog advokata-svedoka, zajedno sa advokatom Tomom Filom sprečio izručenje Darka Ašanina Belgiji zbog ubistva Kadrija, jer su dokazali da su povređeni evropsko pravo i međunarodne konvencije o ljudskim pravima i slobodama. Ašanin je tada izručen Srbiji, gde mu je i suđeno.

 

- Ova situacija je ipak malo specifična jer kada je Amerika u pitanju, njihova želja da sprovode pravdu nema granica. U slučaju Miladina Kovačevića su toliko insistirali da se predmet ustupi njima, nudeći čak sporazum o priznanju krivice više kao simboličnu kaznu, a samo da bi zadovoljili svoje apetite zaštite svojih državljana. Oni će i na ovome istrajavati i ukoliko izostane reakcija naše države, a bojim se da ovi momci koji su uglavnom na granici punoletstva neće doživeti pravnu satisfakciju - upozorava Borović.

 

Priantskrin: Youtube/24Video News

Priantskrin: Youtube/24Video News

 

On ukazuje da je pravna kvalifikacija ubistva sa predumišljajem, koju je tužilaštvo opredelilo, vrlo teška, iako bi se pravno gledano u ovom slučaju možda moglo govoriti o učestvovanju u tuči.

 

- Široko pravno tumačenje optužbe za naše okrivljene može biti vrlo štetno. Dakle, država bi morala da pokuša da spreči izručenje, a roditelji bi u ovoj fazi postupka morali da angažuju grčke advokate, jer advokat iz Srbije ne može da ih brani, već samo da prati i kontroliše tok postupka. Roditelji treba da se pod hitno raspitaju ko je najbolji advokat krivičar u Atini koji bi zastupao njihovu decu, jer država nije ta koja treba niti može da angažuje branioca - naglašava Borović.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

Podsećanja radi, posle svađe u jednom lokalu, šestorica Srba, jedan Grk i Britanac srpskog porekla, sumnjiče se da su prebili 22-godišnjeg Bakarija Hendersona koji je preminuo. O tome kako je do tuče došlo postoji više verzija, ali i nekoliko video-zapisa, a izvesno je da je Amerikanac posle tuče preminuo usled krvarenja u mozgu.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs / Sputniknews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • XYXY

    11. jul 2017 | 19:39

    Mnogi građani nemaju para ni da odu na more. I ako odu onda gledaju da ne prave probleme.a I zbog sebe i zbog države. A ovi hoće se provoditi na moru, hoće se tuċi i glumiti face a sada hoće da ih drugi izvlače iz čabra. More....!!!

  • Igor Obrenovac

    11. jul 2017 | 19:50

    Mama bojim se, mama nisam kriv, placu i kukaju, a kad su decku skakali po lobanji nisu razmisljali o posledicama. Svako nosi svoje breme, za ubistvo nema opravdanja, osim ako je to jedini nacin da spasis sebe ili svoju porodicu, cak i tada postoji sudjenje. Ako mislite da ce grcko pravosudje biti blaze od americkog, ili da su grcki zatvori bezbedniji od americkih, varate se. Momci sta da vam kazem, punoletni ste, odgovarajte za svoje postupke.

  • marinac

    11. jul 2017 | 20:37

    Ko je ubio i ko je ucestvovao u ubistvu ne zasluzuje nikakvo sazaljenje ni ustupke. Da mogu licno bih ga kaznio. Toliki narod iz Srbije mirno i bez incidenata letuje u Grckoj i vecina nas bude zadovoljna ali eto nadje se grupica nasilnih blentova da napravi incident i da nas predstavi u ruznom svetlu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA