Jagodina: Huligani uništili park fakulteta!

"Ovo je treći ili četvrti put da naš park strada. Prošle i pretprošle godine smo posadili oko 50 sadnica drveća i više nemamo nijednu. Od četiri sadnice ginka, ostala nam je samo jedna", kaže dekan ovog fakulteta Sretko Divljan

  • 0

U parku Pedagoškog fakulteta u Jagodini vandali su noćas polomili klupe, kante za otpatke i počupali sadnice drveća, napravivši štetu veću od 2.000 evra.

"Ovo je treći ili četvrti put da naš park strada. Prošle i pretprošle godine smo posadili oko 50 sadnica drveća i više nemamo nijednu. Od četiri sadnice ginka, ostala nam je samo jedna", kazao je dekan ovog fakulteta Sretko Divljan za agenciju Beta.

Radnici obezbeđenja našli su u parku prazne flaše od alkohola i špriceve, kazao je jedan od radnika i dodao da vandali veoma često prave štetu u parku.

"Klupe popravljamo svake dve nedelje. Huliganima uspe da išcupaju čak i drvene daske sa betonskih nosača", kazao je on.

Park je pod nadzorom obezbeđenja do 23 sata, a kamere pokrivaju samo ulaznu stazu. Kapija se ne zaključava.

Dekan kaže da je svima na fakultetu cilj da naprave botaničku baštu koju bi studenti koristili u obrazovne svrhe i u kojoj bi uživali građani.

Divljan je apelovao na lokalnu vlast da obezbedi noćnog čuvara i na sud da efikasnije radi i kazni vandale.

Policija je obavila uviđaj, a pregledaće i snimke sa bezbednosnih kamera.

Botaničku baštu u parku Pedagoškog fakulteta osnovao je prvi upravnik Muške učiteljske škole Sreten Adžić 1898. godine na površini od 1,67 hektara.

U parku je zasađeno više od 40 vrsta biljaka i 215 stabala sa svih kontinenata. Najstarije stablo je 500-godišnji hrast-lužnjak.

(Telegraf.rs / Beta; Foto: Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA