NOVI DOKAZ U SLUČAJU TATON: Devojka koja je zvala Hitnu tvrdi da je Francuz sam pao!

Advokati odbrane poručuju da imaju dokaz koji će oboriti presudu - audio zapis svedoka koji je sa lica mesta pozvao Hitnu pomoć. Branioci Partizanovih navijača traže novo suđenje

  • 17

Branioci 15 navijača Partizana, koji su osuđeni za ubistvo Francuza Brisa Tatona, pribavili su izjave svedoka, koje će, kako tvrde, promeniti postojeću presudu!

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović, branilac Ivana Grkovića, kaže za Telegraf da slučaj nije završen, iako je presuda pravosnažna, i tvrdi da su branioci prikupili dokaze koji će oboriti presudu!

Odbrana, prema njenim rečima, poseduje audio zapis i transkripte poziva, koji je devojka očevidac uputila Hitnoj pomoći s mesta događaja.

- Poznat nam je identitet devojke, koja je prva pozvala Hitnu pomoć. Reč je o poznatoj frizerki iz Beograda S. B. pored koje je Francuz pao. Transkripte razgovora i snimak smo priložili Apelacionom sudu u žalbi na presudu, ali je sud samo konstatovao da je dokaz priložen, ali ga uopšte nije cenio prilikom odlučivanja po žalbi - tvrdi advokat, i prenosi nam transkripte ovog razgovora:

Svedok: Molim vas, Obilićev venac, kod garaže, dečko je pao sa zida od 20 metara.

Hitna pomoć: Je l` vi prvi zovete?

Svedok: Da, da, evo ja sam videla to.

Hitna pomo: Obilićev venac?

Svedok: Da.

Hitna pomoć: S garaže?

Svedok: Da, da, da, sa zida.

Hitna pomoć: Gde je on tačno? U Obilićevom vencu, gde su oni kafići i ono...

Svedok: Dole, dole, dole ispod, ispod dole.

Hitna pomoć: Znači kod...ili do Zelenog venca tamo?

Svedok: Dole ispod,požurite!

Hitna pomoć: Kod Zelenog venca onda, bliže Zelenom vencu ili kod Obilića?

Svedok: Dole, dole, donji ulaz u garažu... Požurite!

Hitna pomoć: Da, da, čekajte, moram ispisati, ne vredi dok ne ispišem- ne vredi. Kažite mi Vaš telefon, samo za slučaj da ne možemo da nađemo?

Svedok: .......

Hitna pomoć: A Vaše ime?

Svedok: ..........

Hitna pomoć: iz Beograda ste?

Svedok: Da.

Hitna pomoć: On nije namerno skočio, znate li ga, bilo šta?

Svedok: Ma ne, prolazim tuda, znači ...

Hitna pomoć: Jel to garaža u Obilićevom vencu?

Svedok: Jeste, jeste, jeste, jeste, prijatno, požurite samo, ovo je strašno!

Hitna pomoć: U redu.

Svedok: Prijatno.

Odbrana je osim ovog dokaza priložila i u Prvom osnovnom sudu overenu izjavu Dragana C. (61), penzionisanog inspektora MUP-a iz Beograda, koji tvrdi da Taton nije ubijen, već da je sam skočio preko ograde, bežeći od navijača!

Ministar policije Ivica Dačić zna za taj iskaz i odmah je dao nalog da se ispitaju ove tvrdnje, posebno u delu koji se odnosi na pritiske inspektora policije.

- Svi novi detalji koji su vezani za taj slučaj, pošto je on već presuđen, biće razmotreni. Ja sam tražio da mi se dostavi informacija oko toga i svi organi koji time treba da se bave će to razmotriti - rekao je Dačić.

Advokat Ivan Bajazit, branilac odbeglog Đorđa Prelića, kaže za Telegraf.rs da je presuda u "slučaju Taton" jedna od brojnih političkih odluka.

- Presuda je bila naručena, jer je Prelić prvostepenom presudom dobio kaznu od 35 godina, koja bi mu sledila da je ubio 50 ljudi! Očigledno je da je presuda doneta ranije na nekom drugom mestu i da je sudiji ostavljeno da je obrazloži kako zna i ume. Kaznom od 35 godina Preliću je izrečena smrt na rate. Apelacioni sud mu je posle žalbe smanjio kaznu na 15 godina, iako se po standardima EU kazna od 7 godina smatra surovom. Sudija je tražila trasologa, koji bi potvrdio tezu da je Taton bačen. Međutim, veštak trasolog, inače bivši policajac, imao je toliko savesti da nije mogao da potvrdi da je bačen - tvrdi Bajazit.

Advokat navodi da je Taton, na osnovu nalaza obducenata, umro od progresivnog hematoma na mozgu, a lečen je od povrede aorte koja nije pukla!

- Pitanje je da li bi smrt Tatona bila sprečena da su mu lekari odmah operisali glavu. Posle operacije aorte, na kojoj je samo spoljašnji sloj bio oštećen, Taton je dobio terapiju, koja je prouzrokovala progresivni rast hematoma na mozgu, usled čega je umro - ističe Bajazit, i navodi da sud ove činjenice nije rasvetlio do kraja.

Srđan Veličković, otac osuđenog Stefana Veličkovića, kaže da posle novih dokaza očekuje pravedno i pravično suđenje.

- U ovom slučaju je svima bilo povređeno pravo na fer suđenje, dok je pretpostavka nevinosti bila narušena od samog starta. Očekujem da presuda bude poništena i da sudija, tužilac, kao i cela klika bivšeg predsednika, koja je bila umešana, bude pozvana na odgovornost - kaže Srđan Veličković.

Bojan Malagurski, autor filma "Pretpostavka pravde" o "slučaju Taton", kaže da su u njegovom ostvarenju po prvi put prezentovani novi dokazi.

- U filmu smo prvi put u javnosti objavili snimak poziva, koji je upućen Hitnoj pomoći. Snimak je uverljiv, reč je o veoma bitnom podatku, koji nije bio uzet u obzir tokom suđenja - kaže Malagurski.

(A. T. / Foto: Tanjug )

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Delija

    27. avgust 2012 | 22:53

    BRIS TATON BRIS TATON NEKA GA JE SRAM NISMO GA MI UBILI SKOCIO JE SAM!

  • Realan

    28. avgust 2012 | 12:09

    Ali ne mogu da verujem kako je sve namesteno....

  • dada

    28. avgust 2012 | 09:32

    Treba da vas je sve sramota. Decko trune u grobu zbog ludaka kao vi,pitala bih vas da je to vase dete,brat,drug,kako bi onda reagovali. Stidite se svoj komentara i misli,branite ubice i samim tim se ne razlikujete mnogo od njih,nadam se da ce ubice Tatona istrunuti u zatvoru i da ce ih stici Bozija kazna!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA