• 0

ONA NAMA TREBA: Francuska ministarka vozi službeni bicikl - umesto automobila!

Pripadnica nove vlade u Parizu zadužena za teritorijalnu jednakost i stanogradnju Sesila Diflo na delu sprovodi svoj teoretski "zeleni socijalizam" - za razliku od pripadnika nekih, nama dobro znanih stranaka

  • 0

Nova francuska vlada ne steže kaiš, već obruč oko ovogodišnjeg budžeta: koji bespotrebni trošak preživi - pričaće.
Sa dosadašnjim merama štednje Olandove administracije - kao što je smanjenje plate svim državnim službenicima (počev od sebe), potpuno ukidanje protokolarnih vozila i ukidanje službenih vozila svim državnim preduzećima - već smo odranije upoznati.

Međutim, nova praksa u Parizu preti da svojom spektakularnom svojstvenošću ostavi u senci sve ono što nas je do ovog momenta impresioniralo.
Francuska ministarka teritorijalne jednakosti i stanogradnje Sesila Diflo uvela je u službu, koja je u njenoj nadležnosti, službene bicikle umesto automobila, a prva je počela da ih koristi.
Sada se može videti kako na posao ulicama "grada svetlosti" odlazi na svom dvotočkašu, i na taj način ne samo da štedi i pritom ostaje dosledna svojoj "zelenoj" stranci već se i približava građanima svoje zemlje na način koji je nezamisliv najvećem broju političara zapadnih zemalja koje sa svojim narodom ne dele ništa osim jezika i pasoša.

Ovo nije prošlo bez reakcija opozicije, dojučerašnjih vlastodržaca čija bi odgovornost za situaciju u kojoj se Francuska danas nalazi tek trebalo da se utvrdi.
- Kakve su vam to mrlje na pantalonama, da li skupljate blato po ulicama? - nije mogao da odoli da je upita poslanik Sarkozijevog UMP-a u Narodnoj skupštini, ispred koga je "zelena" ministarka parkirala "BMX".
Kada je pokušala da im odgovori, suočila se sa gomilom povika i zviždanja od pripadnika UMP-a. Neki izgleda ne znaju da cene napore drugih ljudi na koje oni sami nisu bili spremni. Obično tako biva.
Međutim, ovo nije jedina stvar koja dolazi od ove političarke, a koja je šokirala javnost ove zemlje.
- Marihuana je kao alkohol i duvan - rekla je nedavno, na šta su burno reagovali konzervativni članovi parlamenta. U kom smeru vetar duva što se ovoga tiče (i kako taj vetar miriše), videćemo u naredne četiri godine.
Da pređemo na suštinu.
Očito je da neke socijalističke partije u Evropi, za razliku od nama dobro znanih koje su socijalističke samo na papiru, zaista rade na dobrobiti svog naroda. Ostaje nam samo da se nadamo da će ovaj novi "domaći zadatak" doći do ušiju onih od kojih mi zavisimo.
(M. B.) 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima