Obesmišljen povraćaj PDV-a na bebi-opremu!

Da bi dobili novac, roditelji će morati da skupljaju fiskalne račune, dobiju najmanje tri potvrde državnih organa, plate takse za njih i izbore sa sa sporom i komplikovanom administracijom

  • 0

Roditelji dece do dve godine, a za povraćaj PDV-a na bebi opremu, moraće Poreskoj upravi da donesu na uvid fiskalni račun, potvrdu o imovini i broju članova porodice, kao i potvrdu o prihodima domaćinstva koji ne prelaze neto iznos od 80.000 dinara, a imovina granicu od 200.000 evra, prenosi "Blic".

Iako je ukidanje PDV-a na bebi opremu neophodno, izvor lista iz Vlade Srbije kaže da će procedura biti teško sprovodiva u praksi i da je ceo sistem napravljen tako da ljudi brzo od njega odustanu.

Po potvrdu o imovini, roditelji će morati da idu u katastar, dok će i potvrdu o primanjima verovatno biti potrebno nabaviti tek nakon odlaska kod poslodavca i u poresku upravu.

- Tu, međutim, ima mnogo drugih problema o kojima sada niko ne razmišlja. Šta ako su 100.000 dinara primanja porodice koja živi u Beogradu, a kiriju plaća 300 evra? Oni neće ući u kategoriju onih kojima je omogućen povraćaj. Da su stvarno hteli da pomognu roditeljima, trebalo je da ukinu poresku stopu, a uvoznicima ograniče marže - tvrdi sagovornik "Blica".

Dragana Soćanin predsednik Udruženja "Roditelj", kaže da su prihvatili predlog samo pod uslovom da procedura bude krajnje pojednostavljena jer je u suprotnom ceo proces besmislen.

Milica Bisić, savetnik u Ministarstvu finansija, kaže da ova odluka nije dobra i da je ministarstvo usvojilo samo zbog uverenja javnosti da je to rešenja za problem cena bebi-opreme.

- Više smisla imalo bi da se definisao krug korisnika kojima je potrebna socijalna pomoć koju bi oni koristili kako im najviše odgovara. Ako bi svi korisnici ostvarili pravo povraćaja PDV-a gubitak prihoda bio bi oko milijardu dinara - kaže ona.

(D. Z. / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA