FRANCUSKA: Časopis objavio karikaturu proroka Muhameda u invalidskim kolicima - gura ih ortodoksni Jevrejin

Karikatura na naslovnici prikazuje ortodoksnog Jevrejina kako gura invalidska kolica u kojoj sedi osoba s turbanom na glavi, dok je Francuska preduzela niz mera "kako bi zaštitila svoje ambasade"

  • 0

Francuski satirični nedeljenik "Čarli Hebdo" objavio je u sredu karikature proroka Muhameda, što je odluka koju su kritikovale francuske vlasti. Karikatura na naslovnici prikazuje ortodoksnog Jevrejina kako gura invalidska kolica u kojoj sedi osoba s turbanom na glavi. Nekoliko karikatura proroka Muhameda nalazi se na drugim stranicama nedeljnika, a na nekima od njih je i potpuno go.

Karikature su objavljene u jeku protesta koji se održavaju širom sveta zbog protiv islamskog filma postavljenog na internet.

Francuske vlasti postavile su snage specijalne policije pred zgradu u Parizu u kojoj se nalazi redakcija "Čarli Hebdoa" kako bi je zaštitila od mogućih protestanata.

Francuski ministar spoljašnjih poslova Loren Fabius kritikovao je odluku "Čarli Hebdoa" nazvavši je provokacijom i rekao je da je naredio jačanje sigurnosnih mera u francuskim diplomatskim predstavništvima u muslimanskom svetu.

Urednik nedeljnika, inače karikaturista Karb, nedavno je izjavio: „Sloboda medija, zar je to provokacija?“

Kontroverzni nedeljnik se i ranije bavio osetljivom islamskom tematikom. Prošle godine objavio je izdanje u kojem je kao "gost-urednik" učestvovao sam prorok Muhamed, a zvalo se Šaria Hebdo. Tada su prostorije nedeljnika u Parizu zapaljene usled reakcije islamskih vernika.

Ipak,  ambasade, konzulati, kulturni centri i francuske škole u dvadesetak muslimanskih zemalja biće zatvoreni u petak na dan molitve, objavila je u sredu francuska vlada koja tim merama opreza odgovara na objavu karikatura proroka Muhameda u francuskome satiričnom nedeljniku Čarli Hebdo. Predstavnik za javnost ministarstva inostranih poslova Filip Laliot najavio je te mere i dodao da nisu zasad "primili nikakvu pretnju".

Ranije u sredu predstavnici francuske ambasade u Džakarti najavili su da će privremeno zatvoriti sve francuske ustanove u Indoneziji, najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji sveta. A, ministar inostranih poslova Loren Fabijus je za radio Frans Info izjavio da je zemlja preduzela niz mera "kako bi zaštitila svoje ambasade".

Ipak, u Pakistanu su francuski državljani primili upozoravajuću SMS poruku: "Specifične pretnje francuskoj zajednici i francuskim interesima danas zbog objave karikatura u Čarli Hebdo. Pojačan oprez".

(Izvor: Tanjug, Jutarnji.hr)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA