• 0

FRANCUSKA: Časopis objavio karikaturu proroka Muhameda u invalidskim kolicima - gura ih ortodoksni Jevrejin

Karikatura na naslovnici prikazuje ortodoksnog Jevrejina kako gura invalidska kolica u kojoj sedi osoba s turbanom na glavi, dok je Francuska preduzela niz mera "kako bi zaštitila svoje ambasade"

  • 0

Francuski satirični nedeljenik "Čarli Hebdo" objavio je u sredu karikature proroka Muhameda, što je odluka koju su kritikovale francuske vlasti. Karikatura na naslovnici prikazuje ortodoksnog Jevrejina kako gura invalidska kolica u kojoj sedi osoba s turbanom na glavi. Nekoliko karikatura proroka Muhameda nalazi se na drugim stranicama nedeljnika, a na nekima od njih je i potpuno go.
Karikature su objavljene u jeku protesta koji se održavaju širom sveta zbog protiv islamskog filma postavljenog na internet.

Francuske vlasti postavile su snage specijalne policije pred zgradu u Parizu u kojoj se nalazi redakcija "Čarli Hebdoa" kako bi je zaštitila od mogućih protestanata.
Francuski ministar spoljašnjih poslova Loren Fabius kritikovao je odluku "Čarli Hebdoa" nazvavši je provokacijom i rekao je da je naredio jačanje sigurnosnih mera u francuskim diplomatskim predstavništvima u muslimanskom svetu.
Urednik nedeljnika, inače karikaturista Karb, nedavno je izjavio: „Sloboda medija, zar je to provokacija?“
Kontroverzni nedeljnik se i ranije bavio osetljivom islamskom tematikom. Prošle godine objavio je izdanje u kojem je kao "gost-urednik" učestvovao sam prorok Muhamed, a zvalo se Šaria Hebdo. Tada su prostorije nedeljnika u Parizu zapaljene usled reakcije islamskih vernika.
Ipak,  ambasade, konzulati, kulturni centri i francuske škole u dvadesetak muslimanskih zemalja biće zatvoreni u petak na dan molitve, objavila je u sredu francuska vlada koja tim merama opreza odgovara na objavu karikatura proroka Muhameda u francuskome satiričnom nedeljniku Čarli Hebdo. Predstavnik za javnost ministarstva inostranih poslova Filip Laliot najavio je te mere i dodao da nisu zasad "primili nikakvu pretnju".
Ranije u sredu predstavnici francuske ambasade u Džakarti najavili su da će privremeno zatvoriti sve francuske ustanove u Indoneziji, najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji sveta. A, ministar inostranih poslova Loren Fabijus je za radio Frans Info izjavio da je zemlja preduzela niz mera "kako bi zaštitila svoje ambasade".
Ipak, u Pakistanu su francuski državljani primili upozoravajuću SMS poruku: "Specifične pretnje francuskoj zajednici i francuskim interesima danas zbog objave karikatura u Čarli Hebdo. Pojačan oprez".
(Izvor: Tanjug, Jutarnji.hr)
 


Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima