Tadić sa sindikalcima o ekonomskoj situaciji i daljoj saradnji

Predstavnici Saveza nezavisnih sindikata Srbije krajem februara započinju razgovore o političkoj saradnji sa SNS, nadaju se sličnim razgovorima i sa DS

  • 0

Najviši funkcioneri Demokratske stranke i predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije razgovarali su danas o ekonomskoj situaciji u zemlji i iskustvima u dosadašnjoj saradnji vlade i sindikata, ali se, kako navode, nisu bavili pitanjem eventualne političke saradnje.

Predsednik Srbije Boris Tadić, koji je u razgovorima učestvovao kao lider DS, izložio je predstavnicima sindikata kako vidi ekonomsku situaciju u budućnosti i mogućnosti da Srbija sačuva potencijale razvoja. Tadić je naglasio da je u bliskoj budućnosti neophodno sačuvati postojeća radna mesta i obezbediti da Srbija zadrži potencijale da krene u ubrzani razvoj po okončanju krize.

"Morao bi svet dramatično da se promeni da bi neko danas mogao da obeća 100.000 radnih mesta, i zato je prioritet sačuvati postojeća", rekao je Tadić.

Prvi čovek DS priznaje da je njegova stranka u prošlosti činila greške, ali i preduzimala rizične poteze. On očekuje da će dobiti podršku građana na sledećim izborima ali pre toga ona mora da izloži plan, ne samo u ekonomiji, već i po pitanju KiM. Ipak, kao "hroničnu bolest" srpskog društva Tadić je naveo nedostatak dijaloga između vlasti i radnika. 

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović konstatovao je da je veliki demokratski pomak to što je savez uspeo da proteklih nedelja razgovara sa gotovo svim relevantnim političkim akterima a da to ne izazove nikakvo podozrenje. Krajem februara oni će započeti razgovore o mogućnosti političke saradnje sa Srpskom naprednom strankom, ali se nadaju i sličnim razgovorima sa DS. Orbović je podsetio da je Tadić, kao predsednik Srbije, u poslednje četiri godine bio u redovnom kontaktu sa sindikatima, i da mu se ne može prebaciti da je se sindikata setio samo uoči izbora.

"Ne možemo da kažemo da nije bilo socijalnog dijaloga, ali možemo da govorimo o propustima. Nisu prihvatane primedbe kada je u pitanju standard zaposlenih, privatizacija raskid ugovora i sam socijalni dijalog", opisao je Orbović iskustva saradnje sa sadašnjom Vladom Srbije.

Sastanku su osim predsednika Tadića, prisustvovali i zamenik predsednika stranke Dragan Ðilas i potpredsednik Dušan Petrović.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA