EKSPLOZIJA U BEJRUTU: Automobil-bomba ubila osmoro, ranila 78 ljudi (FOTO)

Incident se dogodio u pretežno hrišćanskom, maronitskom kvartu Bejruta, a bomba je uništila najmanje dve zgrade na trgu Sasin. U plamenu su trenutno jedna zgrada i nekoliko automobila

  • 0

U snažnoj eksploziji koja je danas potresla centar Bejruta poginulo je najmanje osmoro ljudi, dok je 78 ranjeno, objavila je nacionalna novinska agencija.

Ovo je prvi napad automobilom-bombom u libanskoj prestonici od 2008. godine.

Libanska agencija, navodeći izvor iz službe za civilnu odbranu, objavila je da je eksplozija odjeknula na samo 200 metara od sedišta Hrišćanske partije, Falange, odnosno Kateba, koja je neprijateljski nastrojena prema režimu predsednika Bašara el-Asada u susednoj Siriji.

Kako prenosi Frans pres, u pitanju je eksplozija automobila-bombe koja je uništila najmanje dve zgrade na trgu Sasin, a trenutno su u plamenu jedna zgrada i nekoliko automobila.

Svedoci su za agenciju Rojters preneli da su videli telo jedne žrtve, dok je izvor službe bezbednosti naveo da su najmanje dve osobe poginule.

Eksplozija se dogodila na trgu u četvrti Ašrafija, nastanjenoj pretežno hrišćanima maronitima, i to u trenutku kada je na njemu bio veliki broj ljudi.

Na trgu su i pripadnici Crvenog krsta koji pokušavaju da evakuišu ljude sa mesta eksplozije.

Tamo je upućeno nekoliko ambulantnih kola. Crni, gust oblak dima se nadvija nad celom četvrti, preneo je BBC.

U Libanu je proteklih meseci došlo do rasta tenzija kao posledica sukoba u susednoj Siriji, koja se već decenijama meša u unutrašnja pitanja ove republike. Tek 2005. svoje snage povukla je iz delova Libana koje je držala pod okupacijom, i to nakon masovnih demonstracija protiv Damaska.

Podsetimo, pre 22 godine u ovoj zemlji na Levantu je završen građanski rat koji je trajao 15 godina, a koji je vođen između više različitih etnoreligijskih grupa koje su se mahom grupisale oko Libanskog fronta, kojim je dominirala maronitska stranka Kateb, i Libanskog nacionalnog pokreta, kojim je dominirao PLO. Na kraju, praktično svi su u jednom trenutku bili saveznici svih.

Premda je od 1990. relativno mirno, potpuni mir nikada nije postignut. Liban je danas konfesionalna parlamentarna demokratija, u kojoj je broj poslanika fiksno određen za svaku etnoreligijsku grupu.

Još uvek se ne zna ko stoji iza ovog napada i koji su motivi.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA