Crna Gora: Premijer prikriva korupciju

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora. "Lukšić se seti nezavisnosti pravosuđa samo kad je u interesu vlasti"

  • 0

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) optužila je danas crnogorskog premijera Igora Lukšića za prikrivanje afere privatizacije Telekoma Crne Gore. Iz MANS-a navode da Lukšić, kada mu odgovara, utiče na rad Tužilašta, kao u aferi "listing", ali kada to nije u interesu vlasti onda se "seti nezavisnosti pravosuđa".

"Lukšić je vrhovnom državnom tužiocu Ranki Čarapić poručio da ne bi trebalo da se bavi celokupnom privatizacijom Telekoma, jer je to nadležnost mađarskog tužilaštva", navodi se u saopštenju MANS-a. Ta nevladina organizacija smatra da Lukšić treba makar formalno da dozvoli Tužilaštvu da se umeša u svoj posao i utvrdi da li je bilo korupcije tokom privatizacije Telekoma.

Američke finansijske vlasti utvrdile su da je "Dojče telekom", preko svoje podružnice"Mađar telekom" pri kupovini Telekoma Crne Gore podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona evra. Crnogorska opozicija zatražila je ranije od Skupštine Crne Gore otvaranje parlamentarne istrage o aferi Telekom, odnosno formiranje Anketnog odbora za prikupljanje podataka o korupciji prilikom te privatizacije. Mađarski Telekom je 2005. godine za paket državnih akcija Vladi Crne Gore platio 114 miliona evra i skoro 23 miliona manjinskim akcionarima.

"Dojče telekom" i njegova mađarska podružnica - "Mađar telekom" pristali su da plate kaznu u SAD od oko 95 miliona dolara u okviru nagodbe o sudskoj tužbi, u kojoj se tvrdilo da su bivši rukovodioci te dve kompanije potkupili državne funkcionere u Crnoj Gori i Makedoniji. "Mađar telekom" je, kako se navodi u tužbi, podmitio najmanje dvojicu vladinih zvaničnika uključenih u prodaju Telekoma Crne Gore. Podgorički mediji objavili su da se među onima koji su nezakonito primili novac nalazi i Ana Kolarević, sestra tadašnjeg crnogorskog premijera Mila Ðukanovića. Kolarevićeva je, međutim, rekla da nema ništa sa tim slučajem i da joj nikada nije uplaćen novac od tih kompanija.

Bivši predsednik Odbora direktora Telekoma Crne Gore, Oleg Obradović, takođe negira da je učestvovao u procesu donošenja odluke o prodaji te kompanije "Mađar telekomu" i da je primio mito za taj posao.

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA