Dinkić: Svetska banka zadovoljna merama srpske Vlade

Ministar finansija i privrede tvrdi da je Svetska banka spremna da nam do kraja godine uplati 100 miliona dolara, ukoliko MMF bude dao pozitivnu ocenu

  • 0

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je večeras da je direktorka Svetske banke Džejn Armitrejdž, s kojom je ranije razgovarao, veoma zadovoljna rešenjima koje je Srbija predložila, zajedno sa budžetom za narednu godinu.

Dinkić je istakao da SB podržava i najavljenu reformu u zdravstvu kojom se uvode centralne javne nabavke, kako bi bili smanjeni troškovii kako bi se uštedela sredstva i smanjila korupcija u ovoj oblasti.

- To Svetska banka podržava i već do kraja godine oni su spremni da nam uplate 100 miliona dolara, jer smo ispunili sve uslove prema aranžmanima koje smo imali sa njima - naglasio je Dinkić.

Ministar je istakao da će SB pružiti sredstva Srbiji, ukoliko MMF bude dao pozitivnu ocenu.

Dinkić je takođe izjavio da nadležne službe u Ministarstvu nisu proučile presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u vezi sa obeštećenjem klijenata Invest banke.

- Čuo sam tu vest, ali naše nadležne službe u Ministarstvu nisu proučile tu presudu, tek kada to pogledamo i kada je proučimo i vidimo implikacije, moći ćemo da damo detaljnije odgovore -  rekao je Dinkić.

Evropski sud za ljudska prava presudio je u predmetu troje državljana BiH (Ališić, Sadžak i Šahdanović protiv BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije), koji su pokrenuli postupak tražeći da taj evropski sud utvrdi odgovornost tuženih država za neisplaćivanje stare devizne štednje u filijalama LB Sarajevo i Invest banke Tuzla tokom niza godina.

Slovenija je, prema odluci tog suda, odgovorna za povraćaj stare devizne štednje štedišama filijale Ljubljanske banke van Slovenije, a Srbija je odgovorna za povraćaj te vrste štednje štedišama Invest banke van Srbije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA