PRESUDA: Bogdanovu dve godine zatvora!

Jednom od vođa navijača Crvene zvezde Prvi osnovni sud u Beogradu izrekao presudu povodom optužbi za napad na policiju i učestvovanje u masovnoj tuči uoči košarkaške utakmice Partizan - Crvena zvezda 2006. godine

  • 0

Jednom od vođa navijača Crvene zvezdeIvanu Bogdanovu, Prvi osnovni sud u Beogradu izrekao je danas jedinstvenu kazno od dve godine zatvora za napad na policiju i učestvovanje u masovnoj tuči uoči košarkaške utakmice Partizan - Crvena zvezda 2006. Njemu je istovremeno produžen pritvor.

Bogdanovu je ovo druga prvostepena presuda povodom pomenutih optužbi, pošto je prvu, kojom je bio osuđen na dve godine zatvora, početkom oktobra Apelacioni sud u Beogradu ukinuo i naložio da mu se ponovo sudi.

Tužilaštvo je zatražilo da se Bogdanov osudi i da mu se produži pritvor, dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu i puštanje na slobodu.

Navijač je na optuženičku klupu priveden iz pritvora Okružnog zatvora u Beogradu, u kom se nalazi od 24. maja 2011. godine, kada je proteran iz Italije zbog izazivanja nereda na utakmici u Ðenovi.

Prvu presudu Bogdanovu Apelacioni sud je ukinuo jer smatra da je presuda nerazumljiva i da je sud dao "nejasne, protivrečne i neprihvatljive razloge i u pogledu ocene nalaza i mišljenja sudskih veštaka iz Beograda".

U prvom veštačenju lekara sa Instituta za sudsku medicinu u Beogradu iz oktobra prošle godine navodi se da je Bogdanov bio neuračunljiv u trenutku incidenta, odnosno da nije bio svestan svojih postupaka, pošto je prethodno primio jak udarac u glavu.

Ovaj nalaz, međutim, osporilo je tužilaštvo i zatražilo novo veštačenje, za koje je sud odredio Institut za sudsku medicinu u Novom Sadu, koji je konstatovao da je bio smanjeno uračunljiv.

Tokom prvog suđenja Bogdanov je negirao krivicu i izjavio da se uopšte ne seća događaja sa utakmice, pošto mu je neko s leđa zadao više udaraca u glavu.

Branilac Bogdanova, advokat Nemanja Govedarica najavio je danas da će se žaliti na presudu, navodeći da je sud ponovio grešku jer nije usaglasio različita veštačenja stručnjaka iz Beograda i Novog Sada.

- Veštaci iz Beograda su zaključili da je Bogdanov bio neuračunljiv za vreme događaja, a veštaci iz Novog Sada da je bio bitno smanjene uračunljivosti. Sud je morao da pokuša da usaglasi ta dva mišljenja, a posle toga eventualno da odredi novo superveštačenje koje bi razjasnilo razlike. Posle žalbe, očekujem da Apelacioni sud otvori glavni  pretres i donese konačnu odluku - kaže Nemanja Govedarica.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA