Palestina: Mir do kraja godine

Kerin Ešton veruje da će se nastaviti pregovori između Izraela i Palestine

  • 0

Razgovori izraelskih i palestinskih pregovorača nisu dospeli u ćorsokak, rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton. Ona je izrazila nadu da će se nastaviti kontakti dve strane kako bi se stiglo nazad do pregovoračkog stola.

Eštonova se sastala u jordanskoj prestonici Amanu s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, koji je u sredu izjavio da su se neformalni razgovori o granicama buduće palestinske države, vođeni od početka januara, završeni bez ikavog rezultata. Abas je najavio da će se o narednim potezima konsultovati sledeće nedelje sa Arapskom ligom. On je pod pritiskom da nastavi takozvane istraživačke razgovore u Jordanu, koji se vode u pokušaju da se pronađe formula za obnovu direktnih pregovora, navodi AP.

Ukoliko se razgovori prekinu, Abas bi mogao da izgubi međunarodne simpatije u vreme kada teži priznanju palestinske države na Zapadnoj obali i pojasu Gaze s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom. Sve te teritorije osvojio je Izrael u šestodnevnom ratu 1967. godine.

Palestinska strana traži da Izrael zaustavi širenje jevrejskih naselja na okupiranim teritorijma i da pristane da linije razdvajanja pre tog rata budu osnova za pregovore o budućim granicama Palestine. Izraelski zvaničnici su danas izrazili nadu da Abas neće okončati pregovore i obelodanili da je izraelska delegacija na sinoćnjem sastanku u Amanu iznela principe utvrđivanja granica.

Oni nisu ulazili u detalje, već su samo rekli da su Palestinci tražili objašnjenje više pitanja ali i da je Izrael tražio da se objasne neki palestinski predlozi.

U svakom slučaju izraelska strana veruje da je vrlo važno nastaviti pregovore započete 3. januara, kako bi se sveobuhvatan mir postigao do kraja ove godine. Taj cilj je postavila četvorka bilskoistočnih mirovnih posrednika (SAD, EU i UN i Rusija), kada je u septembru prošle godine pokrenula incijativu za obnovu pregovora koji su u zastoju od kraja septembra 2010. godine.Međutim, izraelski premijer Benjamin Netanijahu isključuje mogućnost povratka na granice pre rata 1967. godine i protivi svakom povlačenju iz istocnog Jerusalima, a takođe želi i prisustvo izraelskih snaga na delovima Zapadne obale, što Palestinci odbijaju.

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA