Evropski komesar za ljudska prava: EU je netolerantna

Tomas Hamarberg komesar za zaštitu ljudskih prava smatra da političari ne preduzimaju dovoljno u borbi protiv rasizma

  • 0

Nedovoljno političkih lidera u Evropi zauzima principijelan stav u odnosu na ksenofobiju i na rasnu netoleranciju, izjavio je danas evropski komesar za zaštitu ljudskih prava Šveđanin, Tomas Hamarberg.

U govoru pred Parlamentarnom skupštinom Saveta Evrope, Hamarberg je istakao da je u borbi protiv rasizma neophodna veća politička volja, prenosi AFP.

"Imamo suviše izjava i izveštaja protiv Roma i protiv stranaca. Strah nas je da ćemo izgubiti posao i da stranci dolaze i preuzimaju naše kulture i naša društva", rekao je Hamarberg kome šestogodišnji mandat na ovoj funkciji ističe u aprilu kada će ga zameniti Letonac, Nil Muiznieks.

"Imamo probleme sa nečim tako jednostavnim i direktnim kao što je nedostatak tolerancije u današnjoj Evropi. Nemamo dovoljno vodećih političara koji ustaju i pokušavaju da objasne važnost tolerancije", kaže Hamarberg.

Hamarberg je takođe izrazio zabrinutost o tome da je američka centralna obaveštajna agencija možda držala tajne pritvorne centre u Evropi naznačivši "nismo u potpunosti razjasnili šta se stvarno dogodilo".

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA