AFERA AGROBANKA: Određen pritvor Jožefu Kasi!

MUP saopštio da će nakon pritvora, Kasa i još troje njegovih saradnika biti optuženi za zloupotrebu službenog položaja

  • 1

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je bivšem direktoru subotičke filijale "Agrobanke" Jožefu Kasi i njegovim saradnicima određena mera policijskog zadržavanja do 48 sati, a nakon toga će uz krivičnu prijavu biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Podsetimo, Radna grupa Uprave kriminalističke policije privela je Jožefa Kasu, nekadašnjeg direktora subotičke filijale "Agrobanke", njegovog tadašnjeg zamenika Zorana Maleševića, zatim vlasnika preduzeća "Azohem", "Mala Bosna" i "Azotara Subotica" Peđu Mališanovića i sudskog veštaka Miomira Paovicu.

Premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je da su u Subotici privedeni Kasa i još tri osobe za koje se sumnja da su učestvovale u malverzacijama prilikom odobravanja i korišćenja sredstava Agrobanke.

Dačić je rekao da će u daljim procesnim radnjama biti utvrđeno da li ima osnova za postupanje Tužilaštva.

- Privođenje Kase nema nikakve veze sa pitanjem nacionalnih manjina i njihovih prava. Akcija policije ima veze samo sa borbom protiv korupcije. Ovde nije bitno da li je neko Srbin, Albanac, Mađar ili Hrvat, mi ne gledamo po nacionalnoj i političkoj pripadnosti - istakao je Dačić.

Uhapšeni se sumnjiče da su zloupotrebom službenog položaja, na štetu "Agrobanke", pribavili Mališanoviću imovinsku korist veću od 13 miliona evra.

Kasa i Malešević su, kako prenosi RTS, u dogovoru sa ranije uhapšenim bivšim predsednikom IO "Agrobanke" Dušanom Antonićem i njegovim saradnicima mimo zakona odobrili tri kredita i pet bankarskih garancija pod povoljnijim uslovima i bez adekvatnih sredstava obezbeđenja povezanim privrednim društvima "Azohem", "Mala Bosna" i "Azotara Subotica" koja su u vlasništvu Peđe Mališanovića.

Miomir Paovica, sudski veštak, sumnjiči se da je u dogovoru sa Mališanovićem sačinio osam lažnih procena nepokretnosti Fabrike za proizvodnju veštačkog đubriva "Azotara Subotica" i višestruko ih precenio, kako bi za potrebe "Agrobanke" bio stvoren privid obezbeđenja za vraćanje kredita.

Jožef Kasa bivši je predsednik Saveza vojvođanskih Mađara i potpredsednik Vlade Srbije premijera Zorana Đinđića, kao i gradonačelnik Subotice.

(Telegraf.rs / foto: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar 90

    20. novembar 2012 | 12:35

    Konacno da se stane na put malverzacijama . Agrobanka je ocigledno napravljena da takvi mogu da napune svoje dzepove, a ti narode gladuj ,snalazi se. Nadam se da ce pravda biti zadovoljena, treba im oduzeti sve nepokretnosi i na taj nacin se naplatiti. Vucic je izgleda jedini imao hrabrosti da raskrinka sve malverzacije koje su cinjene u proslim vladama. Sanadera su u Hrvatskoj danas osudili na 10 god. zatvora. Mozemo i svoje privesti pravdi,a ne mesati politiku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA