KRAJ DRAME U MITROVICI: Okupljeni Srbi i ROSU povukli se sa protesta!

Srbi iz Brđana razišli su se mirno nakon protesta zbog nastavka izgradnje kuća Albancima koji tamo nikada nisu živeli, pripadnici ROSU napravili bunker od cigala i drže oružije na gotovs, čuli su se i pucnji

  • 6

Situacija u multietničkom naselju Brđani u severnom delu Kosovske Mitrovice je mirna, a okupljeni građani su se oko 16 sati mirno razišli, posle protesta zbog nastavka izgradnje kuća za Albance koji u tom delu grada nikada nisu živeli!

Portparol Euleksa Irina Gudeljević izjavila je da je Euleks policija od sinoć prisutna u Brđanima, na licu mesta.

- Misija je tamo prisutna u cilju obeshrabrivanja svakog potencijalnog susreta ili sukoba između različitih strana. Mi pozivamo sve da se uzdrže od bilo kog čina nasilja i da se ponašaju odgovorno - rekla je ona

Nešto iza podneva u gradu na Ibru oglasile su se sirene, što je izvalao zbarinutost zbog situacije u Brđanima, koja je veoma napeta.

U Brđane su se, tada, uputili i pripadnici specijalne jedinice kosovske policije ROSU, ali su ih u nameri da intervenišu sprečili pripadnici Euleksa i Kfora, koji su blokirali puteve.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić razgovarao je sa predstavnicima Euleks policije u naselju Brđani, gde su se nešto okupili Srbi.

Pantić je izjavio da je predstavnicima Euleksa preneo da Albanci u ovom naselju grade nelegalno i bez dozvole UNMIK administracije.

On je istakao da se radi o nelegalnoj gradnji za Albance koji nikada nisu živeli u Brđanima i da je to pokušaj promene etničke strukture, pritisak na Srbe i pokušaj da se srpska zajednica natera na iseljavanje iz Kosovske Mitrovice.

- Tražili smo od Albanaca da ubuduće, ako žele da grade, moraju da se obrate lokalnoj samoupravi i UNMIK administraciji kako bi dokazali da su oni zaista vlasnici ovog zemljišta i da su pre sukoba živeli ovde - naglasio je Pantić.

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica je kazao da će se građani u suprotnom i dalje okupljati u ovom naselju i da neće dozvoliti da se Albanci iz drugih opština naseljavaju u ovaj deo grada.

On je pozvao građane da ostanu mirni, da ne dozvole da se bilo koji incident pripiše njima kako se ne bi dogodilo da Srbi budu optuženi za nasilje za koje se Albanci spremaju.

- Rosu nije došla za dobro. Oni su ovde kako bi isprovocirali sukob i da bi Srbi bili optuženi za te incidente - rekao je Pantić, navodeći da od Kfora i Euleksa zahteva garancije kako ne bi došlo do nasilja.

Srbi su u Brđanima bili okupljeni na mestu koje je udaljeno nekoliko stotina metara od lokacije gde Albanci žele da započnu izgradnju novih i obnovu porušenih objekata.

Srbi navode da izgradnja 172 kuće za Albance koji nisu živeli u tom naselju za cilj ima promenu etničke strukture stanovništva i etničko čišćenje tog dela Kosovske Mitrovice.

Na putu koji vodi prema mešovitom selu Suvi Do raspoređeni su pripadnici Rosu, Kfora i Euleksa.

Kako saznaje Telegraf s mesta događaja, pripadnici ROSU napravili su bunker od cigala i drže oružije na gotovs, a čuli su se i pucnji iz vatrenog oružja!

Pre nekoliko dana iz albanskih kuća u ovom naselju pucano je na Srbe koji su se okupili kako bi protestovali zbog gradnje kuća na opštinskom zemljištu.

 

 

 

POKUŠAJ HAPŠENJA PANTIĆA

Pripadnici Kfora jutros su grubo upali u kancelariju Krstimira Pantića, u nameri da ga uhapse, ali da ga nisu našli.

Pantić je rekao agenciji Beta da mu je zamenik preneo da su to bili pripadnici američkog Kfora koji su ga optužili da je juče svojim govorom na mitingu ugrozio živote vojnika međunarodnih snaga. Rekli su i da neću da razgovaram sa njima što nije istina, naveo je Pantić i dodao da on sarađuje sa pripadnicima Kforovih timova i Euleksa što se za njihove predstavnike ne može reći.

- Ovaj potez američkih vojnika smatram otvorenom pretnjom što su vojnici Kfora rekli i mom zameniku - rekao je Pantić i dodao da ovakvi potezi ne doprinose smirivanju situacije i rešavanju problema mirnim putem.

- Ovo me nije uplašilo i nastaviću da sa građanima protestujem zbog svih dešavanja koja nisu u skladu sa našim interesima i mojao baveza je da budem uz građane Kosovske Mitrovice i delim njihovu sudbinu - rekao je Pantić.

 

(D. Z. / Foto: Tviter @PegioBelgrade)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    22. novembar 2012 | 15:55

    Srbi će nestati iz K. Mitrovice ako ne bude pobune u Srbiji

  • vlada

    22. novembar 2012 | 14:10

    Treba snajper da radi...

  • Nascimento

    22. novembar 2012 | 14:53

    samo polako,mi vodimo rat glavom i pravnim sredstvima - najgluplja stvar koju sam ikada cuo..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA