U PROBLEMU: EPS na gubitku 33,4 milijarde dinara

V. d. generalnog direktora Aleksandar Obradović kaže da je najveći problem u ovoj godini bila nelikvidnost, na koju je veliki uticaj imao uvoz struje zbog suše

  • 2

Elektroprivreda Srbije završiće ovu godinu sa finansijskim gubitkom od 33,4 milijarde dinara, rekao je v. d. generalnog direktora Aleksandar Obradović.

On je istakao i da je najveći problem u ovoj godini bila nelikvidnost, na koju je veliki uticaj imao uvoz struje zbog suše.

Obradović je rekao da je teška finansijska situacija EPS-a koju je zatekao stupanjem na dužnosti v. d. generalnog direktora posledica velikog broja nagomilanih problema koji nisu dosledno rešavani poslednjih desetak godina.

Obradović je naveo da će završetkom poslovne godine biti urađene kalkulacije o realnom povećanju cene kilovat-sata, istakavši da bi "sve pre te analize bila spekulacija".

Na pitanje da li će EPS od nove godine struju kupovati direktno ili od posrednika, on je rekao da će sve količine električne energije koje nedostaju kompanija nabavljati na tržištu pod najpovoljnijim uslovima, odnosno od onoga ko ponudi najjeftiniju cenu, kao što je to bio slučaj i do sada.

Obradović je rekao da EPS nije zadovoljna rešenjem otpisa kamata velikim dužnicima, jer se za ta dugovanja morala zadužiti kod kreditora, a oni ne otpisuju kamate.

On je ukazao da socijalne popuste EPS samostalno finansira, i podržao napore Vlade Srbije za uvođenje socijalnih karata, jer je to pravi korak ka prevazilaženju teške socijalno-ekonomske situacije u društvu.

Prema njegovim rečima, EPS će uvek imati delom socijalnu funkciju, i sada radi na tome da obezbedi pravo na beneficiranu električnu energiju za građane sa egzistencijalnim problemima.

Ako želimo konkurenciju, onda cena električne energije ne može da bude politički instrument za kupovinu socijalnog mira. Namere da povećamo energetsku efikasnost i više koristimo obnovljive izvore svakako utiču na cenu električne energije - ukazao je on.

Direktor je rekao da je otvaranje tržišta obaveza EPS-a po Zakonu o energetici, i najavio da od 1. januara počinje prva faza liberalizacije tržišta električne energije i to na visokom naponu.

- Ubeđen sam da ćemo sa našom cenom električne energije uspeti kod svih velikih industrijskih kupaca, jer je naš plan da i dalje nudimo električnu energiju po cenama koje su niže od tržišnih - naveo je direktor EPS-a.

Obradović je rekao da sve što se čulo u medijima povodom nove organizacije EPS-a, kao što su masovna otpuštanja, gubljenje delatnosti, pretvaranje privrednog društva na nivo kioska, nedostatak posla - neistine.

- Polazne osnove za reorganizaciju EPS-a, koje je Vlada Srbije usvojila 16. novembra, biće primenjene. Reorganizacija je proces koji tek sada treba da počne i nema razloga za strah - zaključio je Obradović.

(Telegraf.rs / Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stojce

    21. decembar 2012 | 12:20

    Stvar je prosta. Neko tera EPS u propast. Kako neko moze da opstane ako uvozi po visoj ceni a prodaje po nizoj. Zasto tako ne rade naftasi? Zato sto je to ekonomski neopravdano i vodi u propast. Nego, kupuje se socijalni mir kroz nisku cenu struje (koju i po toj ceni mnogi ne placaju),a uz put se i urusava Eps do te mere da ga neko jeftino kupi. E, onda moze da se primeni ekonomska cena. Zivi bili pa videli. I ovo uvodjenje vise trgovaca je zamajavanje naroda. Samo vise njih treba da skida kajmak kad za to dodje vreme. Da vidimo da li ce biti vise trgovaca ako moraju da prodaju struju po ovoj ceni. A bice ih bezbroj kad cena bude ralna, tj. takva da moze da se dobro zaradi.

  • vojvodino mati

    21. decembar 2012 | 12:11

    Nema straha,samo cemo gubitnicko preduzece prikljuciti onom koje ostvaruje dobit,pa da i njega upropastimo.Ipak nije posteno da se u Vojvodini placa struja a u delovima Srbije otpisuju dugovanja za struju i ne placa ali nema veze,tu je uvek krava muzara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA